Systerdagar

Nu när Emelie är här passar vi på att bara njuta av tiden. Vi är ute och leker, inne och leker, äter gott, åker och shoppar (okej, inte så mycket som det låter, men vi hade presentkort att handla upp) och så vidare. Jag skriver inte så mycket, låter bara bilderna tala för sig själva:

Snöänglar
Tillverkning av snöänglar

Snöängel
Färdig snöängel

Går i snön
Går på (tidigare) helt orörd snö

Systrar
Systrarna

Hoppar
Hoppar tillsammans ner från stenmuren

Tacos
Tacos är jättegott!

Dansar
Alva dansar för oss!

Mamman har även fått träffa honom som hon mötte på dansen på juldagen och... det har fått hennes ögon att glittra och munnen att dras upp i ett ständigt leende.

Hockey-trubbel

Moster Tina har sedan hon var 10 år (nu 26 år) varit en stor anhängare av HV71. Självklart försöker hon indoktrinera alla sina kära släktingar så att de, även om vi inte är aktiva och regelbundet går på hockeymatcher, kan en lång radda HV-ramsor. Vi blir dessutom matade med en massa information om olika HV-spelare.

Igår skulle jag och Alva åka till Tinas jobb, och jag tänkte att jag skulle glädja henne lite så jag lärde Alva en sång på vägen dit som handlade om att Tina gillar hockey och att hennes lag heter HV.

Självklart blev hon glad när Alva framförde delar av sången på hennes kontor.

När vi hämtade Alvas storasyster Emelie på tåget ikväll så sa Alva "Tina gillar HV" i bilen. Nu råkar Emelie vara lika insnöad på Djurgården som Tina är på HV så hon sa till Alva: "Säg Djurgården". Både Emelie och jag förväntade oss att hon skulle göra det, men till Emelies stora sorg över sin systers uppfostran, sa Alva bestämt: "NEJ!!! HV är det!"

Gissa om vi brast ut i skratt???"

Saknar du mig mamma?

Igår kväll satt Alva i mitt knä och såg på Robinson (ja, hon såg i alla fall början, sedan somnade hon). Helt plötsligt sa hon:

- Mamma, saknar du mig?

- Nej men gumman, nu sitter du i mitt knä, då BEHÖVER jag inte sakna dig. Men när du är långt ifrån mig, som när du är på dagis, DÅ saknar jag dig.

- Då saknar jag dig med, sa hon.

Sedan satt hon tyst en stund och bara höll på och grejade med mitt hår, som hon nästan alltid gör när hon är trött. Det verkade som om hon funderade på något och så vände hon sig mot mig och slog armarna om mig:

- Jag älskar dig mamma!

- Åh, jag älskar dig med Alva!!

Kan man få uppleva något underbarare än det???

Ta kort oss mamma
"Ta kort oss mamma!!" När hon BER om att man ska fota får man snabba på :)

Juldagen hos gammelmorfar

Klockan 14:30 skulle vi hem till 90-årige gammelmorfarn som vi senast träffade hemma hos mormor på julafton. När vi skulle åka sa Alva: "Jag tycke om gammelmoffa. Han få låna min Flippe (Frippe - den rosa vovven)".

Gladis
Glad Alva busar hemma hos gammelmorfar - som enda barn fick hon mycket uppmärksamhet!

Mormor har fem småsyskon och de var där med sina respektive och många av mammas kusiner på mormors sida var också där. Och två av Alvas mostrar, Tina och Josse. Jag har ingen aning om hur många vi var, men ett 30-tal skulle jag tro.

Med moster Josse
Alva med moster Josse efter två timmars intensiv social samvaro och en massa lek med mammas kusiner

Det är alltid kul att träffa allihop, för många av kusinerna har flyttat härifrån och den kontakt man har är lite sporadiskt på Facebook. En av mammas kusiner, Elias, älskar barn och sa när han hade lekt med Alva en lång stund att han också vill ha en sån.... och en sån är alltså en sådan som Alva!! Kolla på bilderna hur kul de har ihop!

Läsning
Läser gammelmorfars TV-tidning i brist på barnböcker

Jagande pågår
Vem har roligast, Alva eller Elias??

På kvällen fick Alva och Pepsi vara hos mormor för jag skulle åka till Tranås och dansa. Det blev en mycket mer spännande kväll än jag hade kunnat tänka mig för det dök upp en snygg kille som dansade jättebra som jag fick dansa mycket och dessutom mysa lite med. Kanske blir det fortsättning följer...... Många trevliga komplimanger fick jag i alla fall och jag kände mig som en rodnande tonåring :)

Busa då!!
Busa nu då!!!


Alvas julafton

Klockan 05:20 sa Alva: "Jag vill stiga opp" (och o-ljudet uttalas som i "ost"). Då lyckades jag ge henne välling och få henne att somna om en timme ungefär, men halv sju studsade hon upp ur sängen och skulle se om tomtenissen hade kommit med hennes paket. Hon blev jätteglad när hon såg alla sina paket ligga under julgranen.

Öppnar paket
Alva fick öppna paket direkt när hon vaknade

De julklappar som låg där var från hennes farföräldrar och hennes pappa plus två från mig. Hon fick böcker, en musik-CD, pengar, en doktorsväska, ett jätteroligt spel som vi brukar spela hos hennes kusiner och ett parkeringsgarage. Garaget var från hennes pappa och han hade gärna fått vara här och sätta ihop det. Det tog mig rätt lång tid att förstå hur allt skulle sitta ihop och få dit alla små klistermärken. Hissen funkar tyvärr inte än, men jag får be någon kolla på det sedan.

Leker med garaget
Så här fin är parkeringsgaraget (eller bilbanan som Alva kallar det)

Hur som helst så frågade jag henne om hon hade fått bra julklappar. Svaret var ett snabbt "JAAAA, jag fick JÄTTEBRA julklappar" sagt med stort eftertryck! Det tycker jag är en bra start på julafton.

Från det att Alva öppnade sina morgonjulklappar (som nog var fler än jag själv fick på hela julafton när jag var liten) sysselsatte hon sig med med att leka med dem ända tills vi skulle åka till mormor. Dockorna fick sprutor, öronen kollade, hjärtat lyssnat på osv. För att inte tala om att hon lekte med parkeringshuset. Det börjar nog redan bli utslitet :) Dessutom spelade vi en omgång med hennes spel tillsammans.

Med Tina
Alva med moster Tina

Runt 10 tog vi en liten promenad med Pepsi så att hon fick leka med sin julklappsboll. Sedan packade vi in alla våra saker i bilen och åkte till Mormor där vi tillbringade dagen tillsammans med 3 av mina syskon, deras familjer, min morfar och några av mina mostrar.


Två glada jultjejer (kusin Olivia och Alva)

När vi just hade kommit till Mormor ropade hon att hon såg en tomte komma gående mot hennes hus. Både Alva och hennes två kusiner sprang till hallen för att vänta på tomten. Som vanligt hade vår tomte bara med sig tre paket, ett till varje barn. När "han" lämnat paketen fick han paket av barnen. After Eight var det i Alvas paket till tomten.

Paketöppning
Barnen öppnar tomtepaketen

När vi hade bjudit honom på lite julgodis gick han och barnen slet upp sina paket. Olivia fick de möbler som stod högst upp på önskelistan till dockhuset. Vincent fick en jeep med släp och en fyrhjuling som stod på.

Ser Fifi-huset
Alva ser vattenkannehuset!

Och Alva fick då sitt vattenkannehus. Både hon och Olivia lekte med det länge hos mormor. (Och när vi kom hem på kvällen höll hon nog på med det i över en halvtimme). Det var kul att hitta så mitt i prick! Men hon kommer aldrig att få veta att det var från mig. Jag hade ju skrivit från Tomten på det....

Leker med Fifihuset
Alva leker med huset hemma på kvällen

Mormor bakar alltid mycket kakor så det fanns ett överflöd att välja bland. Jag skulle inte tro att NÅGON orkade äta av alla sorter. Efter fikat lekte barnen och jag, Ingela, Vincent och Pepsi tog en promenad. Jätteskönt att få röra på sig lite.

Äter julmat
Johan hjälper Vinent och Tina assisterar både Alva och Olivia

När vi kom in var det dags att äta julmaten. Tina satt mellan Alva och Olivia så jag fick sitta och äta i lugn och ro. Det var första gången sedan Alva föddes som jag kunda ÄTA.. och delta i ett normalt samtal. Jättesnällt av Tina!

Pepsi
Vår julfina Pepsi la sig så nära matbordet hon vågade.. hon vet att hon blir ivägschasad om hon kommer ända fram...

Sedan var det dags för Kalle Anka. Barnen tyckte att det var jättekul, även att de inte kunde koncentrera sig helt och hållet på slutet, så då började vi med julklappsutdelningen. Mormor läste på julklapparna och alla barnen hjälpte till att dela ut dem. Lite rörigt blev det, men vad gör det?

Alvas julklänning
Jag måste ju ta med en bild där Alva har sin finklänning på sig - det blev ju tomteklänning största delen av dagen

En sanslös mängd julklappar fick Alva. Hon fick 4 bilar (det hade jag bett dem köpa - hon hade inga sådana, bara "tjejiga" grejer), en traktor med släp (och en tillhörande bonde och fyra djur), en prinsessklänning, magisk rittavla, mera pärlor och pärlplattor, kläder (både tröja och klänning med Hello Kitty, leggings, två andra tröjor och en supersöt kjol), en bok, ett pussel, smycken, en rosa pudel som går och skäller och säkert lite mer saker som jag inte kommer ihåg just nu. Hon var överlycklig och alla kusinerna inspekterade och lekte med varandras julklappar.

Alva och Plutten
Alva och "Frippe"

Alva sov en liten stund i bilen på väg hem strax före sju, men sedan var hon vaken till halv 11 och hela kvällen tillbringades med att leka med alla nya saker!


Marsipan- och godispyssel

Klockan tre skulle vi vara hemma hos moster Ingela. Dit skulle moster Tina och Peter komma. Totalt var vi tre barn och sex vuxna som skulle göra lite julgodis.

Marsipan och mozartkulor stod på schemat. Från början var alla engagerade, men snart gav Alva upp. Hon ville hellre leka! Efter en stund gjorde både jag och Ingela det med (gav upp) - för Vincent som satt i hennes knä envisades med att förstöra alla figurer vi försökte göra.

Tinas marsipanhare
Tina med en liten julhare

Johan fick ansvara för chokladsmältningen och chokladdekorationerna. En del godis blev väldigt fint, men det mesta var inte så avancerat. Men.. vi gör det inte för att vinna pris i någon tävling utan för att träffas, göra något ihop och låta barnen få pröva på.

Byta julklapp med Lovisa

Klockan 10 var vi bjudna hem till Veronica och Lovisa på lite julfika. Barnen lekte, vi fikade och så fick tjejerna byta julklappar med varandra.

Lovisas julklapp
Lovisa verkar nöjd med spelet hon fick av Alva

Alva fick leklera och en liten tillhörande "verkstad" och Lovisa fick ett spel. Självklart provspelade vi spelet och det gav oss många skratt. Jag lovade Veronica att inte lägga ut bildbevis från spelet.. så jag får nöja mig med mina inre minnesbilder *ler* Tack och lov lyckades jag få Alva att låta bli att öppna sin kartong innan vi kom hem.

Glasögontok
Kolla så snygga de här coolingarna är då...

Nu sitter jag och tar det lugnt en stund och laddar inför nästa lilla tur då vi ska iväg på julpyssel hos moster Ingela. Jag hör Alva inifrån hennes rum där hon sitter och sjunger. Nu är det en hemmagjord sång om julklappar. Innan var det Tipp-tapp och innan det "En sockerbagare här bor i staden". *ler* Jag har verkligen julstämning nu!!!


Dagarna före jul

Söndag 20:e december - Improviserad släktträff

I söndags hade jag tänkt att jag och Alva skulle åka till Morfar eftersom vi inte hade träffat honom sedan han åkte på sin månadslånga utlandsresa. Vi ringde och kollade om det passade och han hade inget speciellt för sig. Vi tog med lite hembakt fika som vi bjöd på. När vi hade fikat hade vi tänkt gå ut en sväng i skogen, men då ringde Robert och sa att han och Jessica också var på väg, så vi väntade en kvart med att gå ut.

Ute i skogen

Alva blev jätteglad när favoritmorbrorn kom och hon höll ett bra tempo med att hänga med övriga i all snön ute i skogen, men ibland fick jag bära henne.

Under vår lunchpromenad kom vi fram till ett stort förrådshus, mitt inne i skogen. Morfar försvann in där i en minut och sedan kom han ut med en mintgrön snow racer som jag kände igen från när mina yngsta syskon var små. Den fick Alva hoppa upp på.

Snowracer hos morfar
Morbror Robert drar Alva på snowracern

Att åka pulka älskar hon, och hon var så ledsen igår för att hennes hade spruckit och vi konstaterade att vi snart måste köpa en ny, och att åka på ett så häftigt fordon tyckte hon var jättespännande. Hon gillade verkligen att styra med ratten, testade bromsarna, gjorde konster så att hon ibland satt bakochfram och ibland låg ner som en liten säl.

När vi kom tillbaka till morfars hus öppnade han min bagagelucka och stoppade in snowracern. Gissa om Alva blev lycklig över sin fina julklapp!

20:e december - Moster Josse hälsar på

På eftermiddagen kom moster Josse över och hälsade på någon timme. Hon insåg att det var så längesedan hon hade träffat Alva så hon ville komma och vare med henne en stund.

Själv passade jag på att gå ut en sväng med Pepsi i lugn och ro medan Alva lekte med Josse. När jag kom in visade de mig hur fint de hade byggt med Duplot. När vi hade plockat upp allt (en hel back) var det dags att lägga pussel istället tyckte Alva. Och hennes ord är vår lag - i alla fall så länge vi har lekstund.

Pusslande med Josse
Alva och moster Josse pusslar

Efter att vi hade lagt 5 olika pussel belönade vi oss själva med en liten glasstund i soffan. Mysigt att få träffas så här lite helt apropå - totalt oplanerat!

21:a december - Att använda sin veckopeng

I förrgår åkte jag och Alva till ÖoB på (om)väg hem från dagis. Jag kunde åkt själv i lugn och ro, men eftersom jag vet att hon tycker att det är så roligt och spännande så väntade jag tills hon var med.

När vi var där gick vi såklart förbi leksakshyllorna med och då såg Alva något. En ganska stor förpackning träjärnväg från Brio. "DEN vill jag ha" sa hon. Då får du betala med dina veckopengar sa jag, och det kommer inte att bli några pengar kvar efteråt. Hon blev inte ett dugg ledsen över att jag tog alla hennes pengar (jag sparade bara 9 kr). "Jag kan spara nya pengar" sa hon.

Tågbanan
Alva leker med sin träjärnväg nästan varje dag - och nu blev den jättelång!

Det första vi gjorde när vi kom hem var såklart att bygga ihop den nya järnvägen med den gamla och den blev både lång och kul att köra på. Så nu har Alva gjort sitt första inköp för veckopengarna om man bortser från de helger hon har köpt godis.

Supersnygg Pepsi
Snygga Pepsi under hennes och min superkalla 9 km-promenad

22:a december - Dags att klä granen

Igår kom morfar med en fin julgran till oss.

Klär granen
Alva klär granen

Det är otroligt roligt och enklt att klä gran som ensam vuxen med en glad 2-åring. Alvas energi och glädje är så otroligt smittande att man inte kan låta bli att ha kul. Mitt enda problem var att hon nästan var lite för snabb och att hon hängde nästan allt pynt på samma ställe så att grenarna hängde ner mot golvet. Men när jag visade henne det och sa att det var bättre att hitta NYA grenar för varje sak tyckte hon att det var spännande att leta efter tomma grenar.

Julgranen
Granen (mobilbild)

Nu när granen är klädd har jag verkligen fått julstämning på riktigt och en ro har sänkt sig över vårt hem. Det känns otroligt skönt - nu kan julen börja och vi ska bara ha mysigt ihop!

Eftersom det gick så snabbt att klä granen hade vi tid över på kvällen, så då tänkte jag att vi kunde göra lite julkola. Ända sedan jag vara liten har mitt favoritjulgodis varit något som min mamma kallar för "Lättfixad kola". Den är verkligen enkel att göra och den behöver bara koka i fem minuter, så det är det perfekta godiset att fixa när ett barn ska hjälpa till.

Egentligen ska man hälla ut kolan på en långpanna och skära eller klippa i bitar när den stelnat, men för att Alva också skulle ha något att göra valde jag att istället hälla kolan i ischokladformar.

Kolakok
Alva hjälper till att ställa ut formarna

Formarna fick Alva plocka ut och ställa upp fint i en form medan jag höll på att röra i kolakastrullen. Jätteduktig var hon, så när det var dags att hälla upp stod de fint uppställda sida vid sida. Några var inte exakt runda, men vad spelar det för roll?

Tyvärr tyckte hon inte om smaken. Men men.. det blir ju fler till mig...


Julpyssel med mormor

Idag fick vi hjälp av Mormor med dagens julpyssel. Vi hade bestämt att vi skulle göra en dörrkrans eftersom Alva önskade en sådan till vår ytterdörr. När vi kom dit hade Mormor plockat fram en massa material och det tog inte lång tid för henne och Alva att fixa i ordning en jättefin dörrkrans. Alvas jobb bestod i att välja ut dekorationerna.

Dörrkransen tillverkas
Här är kransen nästan klar

På dörren
Så här fin blev kransen på vår dörr!

Sedan hade hon dessutom varit på en handelsträdgård och köpt en del blommor som hon hade tänkt göra en julgrupp till oss av. Det slutade med att det blev två jättefina grupper som vi fick ta med oss hem.

Blommor
Uppackning ur blompåsarna

Även till blommorna fick Alva leta bland Mormors alla juldekorationer och välja dem hon tyckte bäst om. Efter lite fika åkte vi hem igen fullastade med kassar!

Julgrupper skapas

PS. Har du missat dagens första inlägg bör du kolla på det.. i alla fall om du vill se glada, härliga vinterbilder! DS.

Underbar vinterdag

Idag har vi haft helt perfekt vinterväder. Kallt (okej, kanske några grader kallare än önskvärt om man ska vara 100% ärlig), soligt och det låg nysnö som gnistrade underbart i solens strålar. Efter att både jag och Alva bylsat på oss ordentligt enligt lager-på-lager-principen tog vi med oss pulkan och Pepsi ut på en förmiddagspromenad.

Trögt när man svängt av vägen
Det är nästan roligare att dra pulkan än att åka på den

Vi gick längs en liten grusväg tills vi kom till ett hygge. Där svängde vi ner mot en äng som ligger några hunder meter från vägen. Där busade och lekte vi. Alva klättrade på stubbar och stenar, hoppade, sprang, kröp runt i snön, kastade snö och försökte fånga och en massa andra härligt bus.

Springer fort
Alva springer jättesnabbt!

Ett, två, tre - hoppa!
Alva hoppar från en av stenarna hon och Lovisa brukade leka på i somras

Pepsi nöjde sig med att hämta frisbeen som jag kastade om och om igen. Efter ungefär en timme var vi hemma igen, glada och nöjda.

Lycklig Pepsi
Så här pigg är vår underbara Pepsi nu. Man kan inte tro att hon var så illa däran för bara två veckor sedan!

PS. Efter att jag hade glömt den i bilen i tretton graders kyla inatt var jag rädd att jag hade förstört min kära kamera totalt. Gissa om jag blev lycklig när jag upptäckte att kameran både gick igång och fungerade precis som vanligt efter en batteriladdning och ett sakta uppvärmande inomhus före vår promenad!! DS.

Haha mamma!
Var är Alva?? Jo bakom all snö som hon kastade på  mig! Vid ett tillfälle stoppade hon snön INNAN för min jacka.. men då fick jag säga ifrån...

Glad vintertjej
Så här kul är det när mamma får snö på sig!!!!

Min pepparkaksflicka

I förrgår när jag hämtade Alva från dagis var jag extra påpälsad, för då skulle vi iväg och åka pulka med kusinerna Oliva och Vincent. Ja, moster Ingela var också med. Det blev inte mer än en halvtimme, men barnen hade otroligt kul. På dagis hade Alva fått baka pepparkakor.

Pepparkaksflicka
Min pepparkaksflicka

Igår var det julfest på Alvas dagis. De åt jullunch, dansade runt granen, sjöng en massa julsånger och hade allmänt julmys. Dessutom fick de med sig julpyntet hem som de gjort de senaste veckorna (mammas hjärta smälte när hon såg så fint hon gjort!!!!). Pepparkakorna som de bakade dagen innan fick hon också med sig hem.

Egna pepparkakor - bakta på dagis
I påsen finns Alvas egenhändigt gjorda pepparkakor

Egentligen hade jag inte tänkt att vi skulle ha något julpyssel hemma eftersom det var en extra spännande dag på dagis, men när jag såg hennes fina cellofanpåse med egna pepparkakor fick jag en idé.

Målar pepparkakor
Alva "målar" kristyr på sina pepparkakor

Jag tog fram en tub med rosa kristyr som jag köpte för ett tag sedan och så fick hon måla sina egna pepparkakor. Jättekul tyckte hon att det var, så då fick vi ändå göra något kul och spännande ihop.

Glad
Pepparkakorna var både fina och goda (mamma och Alva hjälptes åt med den närmaste pepparkakan, övriga dekorerade hon själv)


Väldoftande julpyssel

Igår somnade Alva nästan direkt när vi kom hem från dagis så mina planer på "dagens julpyssel" såg ut att helt gå i stöpet.

Tack och lov så var det en jätteglad och pigg liten tjej som vaknade efter en och en halv timme och tyckte att det var väldigt spännande att få göra något ihop med Mamman.

Apelsin
Man kan snurra den mamma!

Vi tog varsin apelsin och jag knöt fina röda band runt dem. Sedan satte jag i hela kryddnejlikor som Alva fick hjälpa till att putta in, men hon tyckte att det gjorde ont så hon nöjde sig med att hålla i apelsinen och låta mig trycka efter en stund. Både apelsin och kryddnejlika är dofter som verkligen sätter sig i huden så vi luktade supergott båda två hela kvällen igår.

När vi hängde upp apelsinerna, en i köksdörren och en i dörren till Alvas rum var hon helt upp i varv och tyckte att det blev jättefint!

Färdig apelsin
En av de färdiga apelsinerna

Jag gissar att de fick höra talas om vårt pysslande på dagis idag - pepparkakshuset hade hon i alla fall berättat om! Idag har jag njutit av de goda dofterna varje gång jag passerat dörrarna där apelsinerna hänger!

Vårt eget pepparkakshus

När jag var liten hade vi alltid pepparkakshus hemma. Mamma bakade det själv och så fick vi barn vara med lite på ett hörn när det skulle sättas ihop och "pyntas". Det var en självklarhet på julen och jag minns fortfarande hur hemtrevligt det var med den doften i hela huset.

Fixar taket
Alva fixar taket

I vuxen ålder har jag inte haft någon längtan efter att ha ett pepparkakshus, men nu när Alva är så pass stor känner jag att jag måste ta mitt ansvar och låta henne bekanta sig med jultraditionerna. Jag har inte gått så långt att jag bakar huset själv, utan jag har köpt färdiga plattor på ICA.

På utsidan av kartongen är det en bild på ett färdigt hus. På taket har de "garnerat" med nonstop-godis. När Alva såg det sa hon vördnadsfullt: "Oj, fina stenar på sitt tak". *skrattar* Tur hon sa det så jag kom ihåg att köpa takteglet med :).

Beundrar stolt sitt verk
Lutar sig tillbaka och beundrar sitt verk - hon ser rätt nöjd ut, eller hur?

Min plan var att vi skulle ha gjort i ordning vårt pepparkakshus under helgen, men det blev aldrig av eftersom många andra saker tog längre tid än jag hade planerat. Igår efter dagis däremot hade vi inget annat som störde så då tog vi fram bitarna till pepparkakshuset, strösocker att smälta till "lim", florsocker, ägg och ättiksprit till kristyren. Och påsen med nonstop såklart till taket. Ett litet missöde skedde när Alva tog ut husdelarna ur kartongen, så det första vi fick göra var att limma ihop en takbit som gått i två delar.

Nu måste jag säga att huset nog är det fulaste pepparkakshus man någon skådat, men Alva och jag gjorde det ihop och vi hade KUL!

I början av husbyggandet
I början av husbyggandet

Hon var så stolt när hon fick hjälpa till med allt och jag såg på hennes tindrande ögon att hon tyckte att huset var jättefint. Och det är ju ändå huvudsaken!!

Moster Tinas kalas

Igår fyllde moster Tina 26 år så idag hade hon ett litet kalas hemma. Fyra av fem syskon var med (moster Josse är i Stockholm) och så var mormor och Peters föräldrar där så det var jättetrevligt.

Hembakt fika
Hembakt födelsedagsfika

Moster Tina är jätteduktig på att baka så det var hembakt för hela slanten. Lussekatter, pepparkakor, chokladbollar, chokladmuffins och en jättemaffig marängtårta. Jag äter väldigt sällan sådana här sötsaker, men när jag väl gör det är det gudomligt gott.

Vår present till moster Tina
Vincent hjälper moster Tina att öppna presenterna - här Alvas och min present

Stackars kusin Olivia var på akuten med sin pappa (förmodligen halsfluss) så det blev Alva och kusin Vincent som lekte med varandra istället. Visserligen var de båda lite för trötta på slutet, men jag tror de hade kul. De fick även hjälpa Tina att öppna presenterna.

Morbror Robert gungar fåtöljen med moster Tina, kusin Vincent och Alva i
Snälle morbror Robert vaggar fåtöljen med moster Tina, kusin Vincent och Alva i

Vilken lekkväll!

Igårkväll kom Veronica och Lovisa hit. Vi brukar träffas varje helg, men nu har det tyvärr blivit inställt två helger i rad. Tjejerna var därför väldigt laddade och det blev tre otroligt intensiva timmar fyllda av allehanda lek.

Glada tjejer
Två små busiga tjejer

Tågbanan byggdes ihop och kördes med, Play Doh-leran utforskades (jättekul att se att de hittade en massa OLIKA sätt att använda den på), pärlplattor fixades, dockor blev påklädda och omkringburna/körda, pussel blev pusslade, böcker lästa och tjejer jagade runt i lägenheten. Lite fika gick också ner.

Leran är kul
Alva bygger stenar och plattar ut (senare även snögubbar), Veronica gör "ormar" och Lovisa blandar fina färger med varandra..

Trots att båda tjejerna var superträtta protesterade de högljutt när mammorna informerade om att lekstunden var slut. Men jag garanterar att de hade en superkul kväll!

Veckan som gått

Gullig tomte + matlagningshjälp

I morse när det var dags att plocka fram dagens kläder åt Alva ur hennes garderob blev hon väldigt upprörd över klänningen jag valde. En lila med ett rosa monster på. Den brukar hon gilla i vanliga fall, men idag sträckte hon sig istället fram mot tomteklänningen och sa: "Den ska jag ha".

Sötaste tomten
Söt tomte på morgonkvisten :)

Jag tog fram tomteklänning och tomteluva (och de kläder jag själv hade bestämt att hon skulle ha idag) och lät henne gå omkring i tomtekläderna en stund. Precis som jag hade misstänkt så var det inte lika kul att ha dem när hon inte fick något motstånd. Efter en liten stund ville hon ta av sig dem igen och ha på sig vanliga kläder.

Men söt var hon i alla fall.. och jag fick en liten försmak av hur det kan se ut en stund på julafton :)

Ögat läker fint
Så här fint har Pepsis öga läkt - det kunde jag inte tro för en vecka sedan!

På eftermiddagen fick jag fin hjälp när vi skulle laga pannkaka. Det är så kul när Alva vill hjälpa till!

Vispar pannkakssmet
Alva vispar pannkakssmet

Luciakväll - 9/12

Förra året var jag och Alva och tittade på scouternas luciatåg tillsammans med två av Alvas mostrar, kusin Olivia och mormor. Det var jättemysigt att åka tillsammans på det sättet och jag hade gärna gjort det igen, men tyvärr passade det inte in i mostrarnas scheman.

Mormor däremot är ledare i scouterna så hon var självklart där. Alva som ju är 2,5 år kom inte ihåg så mycket från förra året, men hon visste att lucian ska ha vit klänning och ljus. Det var underbart att se hennes förtjusning och förtrollning när barnen kom in och sjöng.

Smålucior
Sött litet luciatåg

Efter att de stora (hmm de äldsta var nog 12 år) barnen hade haft sitt luciatåg kom de mindre och de klämde i med liv och lust i "Blinka lilla stjärna" och de fick hjälp från publiken - i alla fall så sjöng Alva med av hjärtans lust.

Det avslutades såklart med lussefika och lite lotterier. Alva ville se fler lucior sa hon när vi satt i bilen på väg hem. Vilken tur att det är några dagar kvar till "riktiga" lucia - då har hon ju chansen att få sin önskan uppfylld!


Provning inför dagislucian 10/12

Imorgon är det luciafirande på Alvas dagis och det är ju hennes första år på dagis, så det är väldigt spännande. Både för henne och för mig. Tyvärr har de inget luciatåg på den lilla avdelningen, alltså barn upp till tre år. Fast fröknarna har hela veckan uppmanat oss att gärna låta barnen komma utklädda till lucia eller tomte.

Efter att vi hade ätit middag och tagit en promenad med Pepsi tog jag fram både luciaklänningen och tomteklänningen och så fick hon prova hur de satt. Luciaklänningen är lite lång, men det går ju att justera med glitter eller luciaband. Tomteklänningen satt helt perfekt.


Luciaklänningsprovning igår kväll - glittret åkte av efter 30 sekunder (och ja, jag vet att klänningen är bak-och-fram)

Just nu är vi eniga om att det blir tomteklänning på dagis imorgon och luciaklänning på moster Tinas kalas på söndag. Frågan är om vi är lika eniga klockan 6:30 imorgon.. ;)


Tomteflicka på dagis 11/12

Tomteflickan
Tomteflicka på väg till dagis får hejdåpuss från Pepsi

När jag skulle hämta Alva på dagis idag stannade jag kvar en liten stund eftersom föräldrarna bjöds på luciaglögg. Visserligen dricker jag inte glögg, men jag var där en stund ändå för att Alva skulle få visa upp SIN mamma precis som många av de andra stolt visade sina mammor eller pappor för sina kompisar.

Ängel
Alvas glitterängel som fortfarande hänger på dagis - hon och fröken Anette hjälptes åt med den

Det var så mysigt att de de små tomtenissarna (det var faktiskt inte en enda luciatjej på den här småbarnsavdelningen) och deras julpynt som de hade gjort. Alva hade gjort en jättefin glitterängel som hängde i fönstret. Den ska hon få ta hem lagom till jul så vi kan hänga den här hemma.

Mamma och Alva på dagis
Vi på dagis idag - mitt ansikte ser lite snett ut eftersom jag dragit ut en tand och bedövningen fortfarande satt i litegrann

Mysigast av allt var att Alva ville sitta i mitt knä och verkade så stolt och glad över att jag var där!! Tala om att det värmde!

Glad kusin
Gladaste kusinen - Vincent

Efter det åkte vi hem till moster Ingela där Alva fick leka lite med Vincent och så fikade vi lite. Kusin Olivia sov tyvärr så vi stannade inte så länge.

Finaste pärlplattan

Igår skulle Lovisa och Veronica komma och hälsa på. Vi brukar ju träffas en gång varje helg, men förra helgen blev det förhinder så nu var längtan större än vanligt. Klockan 10 skulle de komma och 9:20 fick jag SMS från Veronica om att de tyvärr inte kunde komma. Lovisa hade kräkts under natten, så de kom (tack och lov) inte hit.

Alva blev lite ledsen, men så fort Lovisa mår bättre ska vi mammor försöka boka in en kväll under den här veckan istället så att tjejerna får leka med varandra. Det är aldrig kul att behöva ställa in saker man har pratat om/sett fram emot/lovat, men man kan ju inte styra över allt!

Jättefin pärlplatta som Alva har lagt näääästan själv
Titta vilken fin drak-pärlplatta! Alva har gjort den nästan själv. Jag gjorde bara de mörkblåa "taggarna" på ryggen och första varvet på blommen på magen.

Eftersom den planerade lekstunden inte blev av var jag tvungen att hitta på något annat roligt åt henne. När jag föreslog att vi skulle bygga pärlplattor ihop blev Alva eld och lågor och sprang raka spåret till pysselskåpet och hämtade både pärlplattor och glassburken som är full med pärlor (så ivrigt att hon öppnade skåpsdörren och fick hörnet rakt i pannan - med en färgglad bula som följd).

Gårdagens projekt blev att göra en pärlplatta i form av en drake. Tidigare har hon satt dit färgerna lite på måfå, men när jag gjorde en enfärgad ring runt en ensam pärla sa hon direkt: "Blomma. Jag vill också göra blomma" och så byggde hon på några varv utanpå det. När hon ändå var igång kom hon på att ena benet kunde vara grönt.. för det var ett träd sa hon.

När hela pärlplattan var klar var hon så nöjd och stolt att jag skyndade mig att ta fram strykjärnet så att hon kunde få ha kvar draken PRECIS så som den såg ut just då! Kul att ha kvar sedan!


Under gårdagen sjöng jag också "Tipp tapp tipp tapp tippetippetipptapp" ett oändligt antal gånger på begäran, liksom alla andra små julvisor jag kom ihåg..


Julmarknad och helgmys

Idag var det ingen elak ringsignal som väckte oss, utan vi fick vakna av oss själva i vår egen takt. När både Alva och jag var nöjda med morgonmysandet i sängen sa jag till henne att gå och kolla i sin julstrumpa. I den får hon en liten present varje helg fram till jul.

Nyfiket sprang hon iväg och ropade snart: "Mamma, det är tågbana". Jag hade köpt en liten förpackning som innehöll en järnvägskorsning med bommar, en rak bit och två skyltar. "Bygga tågbana mamma?" frågade hon. Självklart var jag med och lekte!

Ungefär en halvtimme satt vi på golvet och byggde bana, körde varsitt tåg, hittade på små låtsashistorier om alla djuren, träden och så vidare som hon har till banan. Tala om supermysig start på dagen!

Tågkörning
Tågbanekörning på morgonkvisten

Mormor hade tipsat om en julmarknad i Eksjö och jag tänkte att det kunde vara trevligt att åka på en sådan. För min inre syn såg jag en lite gammaldags marknad med lite stånd på torget och hur vi kunde strosa runt där i lugn och ro. Så var det inte i verkligheten!

I den pyttelilla gulliga staden Eksjö var det total invasion och i muséet där den största delen av marknaden hölls var det montrar i stora lokaler på fyra våningar. Man blev helt yr av allt som fanns till salu. Det var hemslöjd i alla de former: stickade plagg, tennslöjd, silversmycken, vackra träföremål, kläder, förkläden, leksaker, honung, vaxljus, fårskinn, ulltofflor, goda korvar, marsipan, målade stenar, tomtar och änglar i alla möjliga former och material.

Alva ville kolla på allt och känna på allt och ville hela tiden "gå vidare" som hon säger, så det var allt annat än lugnt och avkopplande. *skrattar* Mormor var också med och förmanade ofta att inte röra de ömtåliga varorna. Vid ett tillfälle gick Alva fram till en hjärtkkudde som hängde på vägen och sa: "Den få ja kanfe röra jalla fall!" och passade på att klappa den innan någon sa ifrån :)

Men mysigt i alla fall att se så mycket fina saker. För en liten stund glömde jag bort att det var julstämning á la duggregn som gällde utomhus...

Morgonglad
Morgonglader

På julmarknaden var det inte mycket som kunde behålla Alva uppmärksamhet mer än några sekunder. Undantagen var de orkestrar som spelade på lite olika ställen i stan. Det var Frälsningsarmén på ett ställe, en dragspelsorkester på ett annat ställe (där höll vi på att bli fast för Alva diggade loss totalt till de dansanta tonerna), en blåsorkester på ett annat ställe.

När vi passerade torget blev det tvärstopp och Alva tittade med stora ögon på orkestern som just skulle börja spela. Det var en ganska stor grupp iförda tomteluvor. Ålder? Ja, de var ca 9-10 år. De framförde den ena sången efter den andra på sina instrument, inte alltid i takt med varandra och inte alltid så välljudande, men Alva njöt i fulla drag och satt och gungade i takt i sin vagn.

Till slut fick jag henne med mig och lyckan blev total när vi mötte ett långt tåg med ridande husarerer mitt på gatan och sedan två hästar som drog ett tomt remmalag upp mot torget.

Efter alla de spännande sakerna var hon helt utmattad och nöjde sig med att följa med mig till bilen.

PS. Kameran var tyvärr kvar hemma medan vi var på marknad :( DS.


Finns nått Alva-rum?

Igår berättade jag för Alva att jag skulle åka ut till vårt nya hus idag och titta lite. Hittills har hon varit helt ointresserad och också sagt varje gång jag pratat om det att hon inte vill flytta. Nu är hon ju bara 2,5 år, så jag kan inte ta så mycket hänsyn till det - jag är dessutom övertygad om att hon kommer att trivas jättebra både i vårt nya boende och på sitt nya dagis.

Gömd i mammas tvätt
Hoppsan, vem är det som har gömt sig bland mammas tvätt?

Hur som helst så frågade jag igår om hon ville följa med mig till huset och till min stora förvåning svarade hon ja. "Finns nått Alva-rum" frågade hon lite ängsligt. "Ja gumman, det är KLART att det finns ett Alva-rum i huset", svarade jag. "Fast det finns inga Alva-saker där nu, men när vi flyttar följer ju din säng med. Och dina leksaker. Och dina böcker, cykeln och alla andra dina grejer". Då blev hon så nöjd med mitt svar och ville åka direkt.

Alva i nya trädgården
Alva utforskar nya trädgården

Klockan 13 idag hade jag stämt träff med en av säljarna. Vi skulle ses i huset för att se vad de ska lämna kvar i huset när jag flyttar in. De har nämligen inte plats för allt.

Alva följde också verkligen med och blev så lycklig över sitt rum. Det är jättestort och ljust och det enda som finns därinne just nu är 3 väggarderober och en stor spegelvägg (som får sitta kvar). Hon apade sig direkt framför spegeln och skrattade åt sig själv.

De flesta möblerna har de redan flyttat ut, men det som var kvar och som vi ska få av dem är ett rejält köksbord med 4 stolar, ett gammalt linneskåp, en "gillestugasoffgrupp med 3:a, 2:a och 1:a + bord). Dessutom fick vi deras gräsklippare och bäst av allt - ett piano (jag har ALLTID velat ha ett piano!

Piano hos mormor
Bild från 2009-09-18: Mormor spelar piano och Alva dansar

Det känns oerhört skönt att veta att vi har lite mer möbler än dem vi har i lägenheten för det är många kvadrat som ska fyllas där i huset, och jag är väldigt tacksam mot säljarna som utan vidare bara ger grejerna till oss.

PS. Pepsi fick sy sitt ögonlock igår. Hon har tratt på huvudet och äter både pencillin och smärtstillande. Vill du veta mer om hur det går för henne kan du läsa i Pepsi-bloggen. DS.

Pepsi blev hundbiten!

Fy vilken kväll. Vi var och hämtade pappas hund Busan som ska vara hos oss till på fredag. Eftersom hundarna båda är tikar med ganska hög rang (de är inte vana vid att någon annan hund sätter sig på dem om man säger så) så blir det ibland lite konflikter mellan dem. Inget allvarligt, men de kan morra till åt varandra eller varna på liknande sätt.

Därför började vi med att ta med båda på en promenad så att de skulle bli lugna och allt gick bra - precis som det gjorde i tre dygn förra veckan. När vi skulle gå uppför trappan mot min ytterdörr gick pappas hund först och Pepsi protesterade genom att morra (en gäst ska inte gå FÖRST - det ska jag och Alva, sedan min hund och sist gästen). Busan vände sig då om direkt och tryckte ner Pepsi på marken. Pepsi bara tjöt. Jag hade båda kopplen i samma hand, skyndade mig att trassla ut dem så jag kunde dra åt varsitt håll.

Det hade ingen effekt. Då tog jag i nackskinnet på Busan och skulle dra bort henne - men hon vände sig direkt och högg mig i handen! Min älskade Alva stod bredvid och gallskrek så jag tog lugnt och lyfte upp henne på trappan. Visade inte med en min att jag blivit biten.

Jag fräste åt hundarna att ge sig och TROR att jag sedan vräkte mig med hela min kraft på Busan för att få isär dem. Synen som mötte mig då fick nästan mitt hjärta att stanna. Pepsis ena öga var fullt av blod och det rann blod runt ögat och längs halsen.

När jag öppnade dörren sprang hon in och la sig under min säng. Jag klädde av mig själv och Alva ytterkläderna. Sa strängt åt Busan att sitta stilla och sedan la jag ut hennes filt och tog fram vatten och mat till henne och stängde in henne i vår stora hall. Sedan plockade jag fram alsolsprit, bomull, tops, blodstoppningspulver och gick in i sovrummet.

Pepsi ville inte komma fram så jag fick tyvärr dra fram henne (men jag vet hur man ska dra utan att göra illa hundarnas ben). Väl framme kom hon fram och stoppade sin nos i min armhåla. Så gjorde hon alltid när hon var rädd när hon var liten och jag började nästan gråga när hon gjorde så nu med. Gullungen!

Till slut lyfte jag upp henne på sängen och stålsatte mig innan jag började rengöra henne. Tack och lov så var det inte så illa med ögat. Hon har två bett strax över ögat och ett precis under, men det verkar som om själva ögat är oskatt. Ögonlocket är rätt svullet, så jag kommer att åka till veterinär och visa upp det imorgon.

På halsen däremot hade hon ett mycket fult sår som är ca 5 x 1,5 c och som blödde ymnigt. Jag torkade mjukt med en handduk och sedan med bomullsrondeller och det blev röda direkt. Till slut tog jag blodstoppningsmedel på bomull och tryckte mot såret och det slutade blöda omgående!!!!

Efter en hel del lugnande strykningar längs ryggen la Pepsi till sist ner huvudet och vågade vila. Hon ligger fortfarande kvar på sängen och verkar ha somnat vilket känns väldigt bra.

Självklart har hon ont, men inte så ont att hon ryckte till eller gnällde är jag rengjorde.

Imorgon kommer jag nog att åka ut till pappas hus med Busan. Han kommer tyvärr inte hem förrän den 20:e december vilket gör att jag måste åka dit minst 2 gånger per dag och rasta hans hund. Sedan kan hon vara ute på dagarna i hans stora inhägnad (ca 40 fotbollsplaner stor...), bara man släpper in henne på natten och ger henne mat och vatten. Det blir att köra 12 mil per dag då bara för hundens skull, men det gör jag så gärna - hellre det än har Busan här hemma som det är nu. Jag vill ju att både Pepsi och Alva såklart ska kunna vara trygga i vårt hem!!

Mina älsklingar
Bild från tidigare ikväll - FÖRE hundattacken

I allt detta var Alva jätteduktig. Hon blev väldigt rädd och tyckte nog att det var otäckt med blodet och så, men hon hjälpte mig och hämtade saker jag bad om och rörde sig tyst och försiktigt för att inte skrämma Pepsi. Både hon och Pepsi ligger i min säng nu - jag låg bredvid Alva och läste lite för hon hade så svårt att somna. Hoppas att hon slipper mardrömmar!!

2,5 år, vaccination mm

I lördags blev Alva 2,5 år gammal. Det "firade" vi med att gå och vaccinera oss mot svininfluensa på morgonen. Jag hade dessutom en jättehäftig öm svullnad på ena kinden ända upp mot ögat. Det gjorde att jag fick åka in till Jönköping till en jourtandläkare på eftermiddagen och blev 1.700:- fattigare. Alva fick då vara hos moster Ingela i några timmar. Det vara bara mysigt tyckte Alva, hon fick god mat och popcorn.

Vi gjorde också klart för vår pyntning hemma och Alva fullkomligt älskar alla adventsstjärnor och ljusstakar. För att inte tala om alla små tomtefigurer jag ställt ut lite här och där. Det är så roligt att se hennes glädje.

Igår köpte jag min sista julklapp och den var såklart till Alva (det är inte så många förutom Alva som kommer att få julklappar av mig i år eftersom min ekonomi inte är så stark - kusinerna och Alvas syster Emelie ska också få och så mormor och morfar). Jag samlar ju poäng på både www.gratis-fashion.se och www.pointshop.se så det blev väldigt billigt att handla på BR Leksaker - jag hade nämligen ett presentkort på några hundra att lösa in där. Tidigare har jag använt presentkort på H&M för poäng jag samlat på nätet. Inte dumt att tjäna lite guldkant på livet under den tid Alva sover och jag sitter vid datorn.

Natten till söndag hade jag väldigt frossa, förmodligen på grund av vaccinet, men Alva mådde bra. Jag började ju med pencillin också för tandens skull. Vi tog det lugnt och lekte mycket inomhus hela söndagen. Sedan åkte vi till mormor så att Alva fick gå på julskyltning med henne. Själv åkte jag till Ljungsbro och dansade. Sist jag ar där var i april... Nu orkade jag inte dansa så mycket eftersom jag inte varit pigg, men jag dansade lite grann och pratade lite grann och hade trevligt.

Tydligen har jag inte använt kameran sedan i fredags - så jag har inga nya bilder att lägga ut här. Jag ska skärpa mig!!

RSS 2.0