Tröttsamt men roligt!

Idag åkte vi allihop (Alva, mamman, pappan, syster Emelie och Petter) till roligaste lekstället Monkey Town i Jönköping. Moster Ingela och kusinerna Olivia och Vincent skulle också ha följt med, men sjukdom satte stopp för de planerna. Eftersom de senaste dagarna har varit väldigt intensiva och spännande för Alva börjar tröttheten ta ut sin rätt nu och hon var ganska trött och gnällig idag, så det blev inte så lång lekstund.

Nej men.. jag är inte elektrisk!
Vadå? Jag är väl inte elektrisk???? (se håret)

Rutschkana med pappa
Pappa och Alva i hopperutschkanan

Efter lekandet åkte vi allihop till McDonalds och sedan lämnade vi av "ungdomarna" vid A6 Center så att de fick strosa runt och shoppa innan de skulle på hockey med Alvas moster Tina. Pappa var tvungen att åka hemåt så vi sa hejdå i Jönköping och åkte åt olika håll. Alva var så trött och sov ungefär 12 km av resan - vad kan det ha varit, 10 minuter kanske? Det var dagens lugn och ro för mig. Eh.. fast just det ja, jag körde ju bil samtidigt.

Vällingdags
Petter och Alva med kvällsvällingen - den maskerade personen bredvid är Emelie :)

När hockeyn var slut hämtade vi dem i Jönköping. Väl hemma vankades popcorn, lördagsgodis och min stora svaghet - pepparkakor - som vi mumsade i oss medan vi såg på Dansbandskampen. Alva hade somnat gott några minuter innan programmet började, och jag hoppas att hon ska få sova gott hela natten. Det kan hon behöva. Imorgon är sista dagen hon har storasyster här, så det är bra om hon är så utvilad det går.

Ännu en familjedag

Inatt sov jag och Pepsi hos Alvas mormor så att Alva fick vara med sin pappa, sin syster och hennes pojkvän. Efter lunch idag kom de åkande till Eksjö för att gå på en promenad med oss. Turen jag hade valt ut går runt en fågelsjö och är en stig i skog, över små ängar, över en liten bro och så finns det såklart ett spännande fågeltorn längs vägen som man kan klättra upp i.

I fågeltorn
Alva uppe i fågeltornet

Räddar pappa
Alva försöker rädda pappa som klättrade en "genväg" upp till andra våningen av tornet - vi andra använde stegen för att ta oss upp...

Så här...
Typ så här.... :)

Att Alva är bra på att gå i skog och mark vet jag ju om, men jag måste säga att jag blev imponerad av de två 15-åringarna. De klagade inte en enda gång, även att det var lite småkallt och rätt så geggigt där vi gick bitvis.

Kära....
Är man kär märker man inte att det är lite kallt ute, och kladdigt där man går...

Petter bär trött tjej :)
En av tjejerna blev trött och då hjälpte Petter såklart till att bära...

Efter promenaden gick vi hem till mormors hus och åt jättegott fika som hon bakat. Hon själv var dock på jobbet, så hon fick inte träffa hela storfamiljen. Jag hade först tänkt stanna kvar i huset och ha en lugn eftermiddag för mig själv, men somliga tyckte inte det var en lika bra idé, så jag följde med hem.

Med pappa och Pepsi
Alva, Pepsi och pappa på väg till vagnen

Hemma lagade jag mat medan Alva lekte med Play Doh-lera med pappa. Sedan byggde hon pärlplattor med Emelie och Petter. Vi andra tyckte att det var sovdags, men det tyckte - och tycker hon fortfarande - inte Alva. Pappan och Mamman ska snart åka iväg till Eksjö och dansa medan tjejerna och Petter stannar hemma och har myskväll.

Gör pärlplatta
Pärlplattebyggande - och de höll på tills elefanten var klar!

Storfamilj för en dag

Igår kväll kom Alvas storasyster Emelie och hennes kille Petter för att hälsa på oss. Alva väckte dem relativt tidigt i morse och från den stunden och framåt var det full rulle varenda sekund. Det skulle läsas, lekas, testas en massa saker. Spel skulle spelas, pussel läggas, man skulle jaga varandra och ja.. det fanns ingen ände på allt kul som Alva hittade på för de något lite tröttare tonåringarna.

Morgonläsnïng med storasyster
Morgonläsning med älskade storasystern

Egentligen har vi inte gjort mycket idag, men ändå är jag totalt slut. Det tar mycket på krafterna att få allt att att bli så bra som möjligt och att oroa sig för att det inte ska bli tillräckligt trevligt/mysigt/roligt. Jag fick åka iväg en sväng till stan och göra några ärenden och efter lunch åkte jag på en husvisning (jag vågar vara hemma själv, sa Alva - själv är alltså utan mamma, inte att vara ensam hemma *skrattar*).

Kärlek
Kärlek, eller hur? Alva kramar syrrans kille Petter - och han håller om båda tjejerna!

Fin kille
Klart hon kramar Petter - man kan ju inte motstå en så söt kille

Alva och Emelie har varit tillsammans hela dagen, utom då Alva somnade i storasysters knä och Emelie då la ner henne i sängen. De har sprungit och lekt, utforskat och grejat. Ja, till och med slagit in en julklapp. Åt kusin Olivia.

Paketinslagning
Julklappsinslagning - systrarna samarbetar fint här

Julklappsinslagning
De turades till och med om att skriva på etiketten


När vi hade ätit lunch kom även Pappa och Alva gick igång totalt och var helt speedad. Vid det här laget har pappa fått se alla bokstavskort, pusslat flera pussel, fått "order" om att sjunga sånger och såklart lekt såna lekar som bara pappa leker med Alva.

Pappabus
Pappa är ju rolig att leka med....

Jag kan inte beskriva riktigt hur stort det är för mig att se Alva leka med sin syster Emelie. Den kärleken jag känner till mina båda tjejer är det starkaste jag upplevt och jag blir ibland helt rörd när jag ser dem ihop. Nu när Emelie dessutom har med sig sin kille är jag rörd över hur fin han är mot tjejerna. Jättesöt och go - både på utsidan och insidan. Jag kunde inte önskat henne en bättre pojkvän!!! Är det så här man blir när man är förälder???? Känslosamt är det i alla fall - och underbart!!

Blogg-möte

Idag hade jag bestämt med Malin B, en av Alvabloggens allra mesta kommentar-skrivare, att jag skulle ta med mina tjejer, både Alva och Pepsi och hälsa på hemma hos henne och hennes familj. De bor utanför Vimmerby, ungefär 11 mil ifrån oss, så det var en alldeles lagom utflykt för oss att ge oss iväg på. Alva var väldigt nyfiken på att få träffa hunden "Flippe" (som heter Frippe om man inte talar Alvaspråket), för hon har ju sett många bilder av honom i bloggen.

Frippe-pojken
En av dagens bilder på fina "Flippe"...

Några minuter senare än beräknat parkerade vi bilen utanför "Malins" hus och vi började med en liten promenad ihop eftersom Pepsi brukar bli så skällig mot andra hundar annars. Sedan gick vi in på husesyn och Alva blev visad till en stor hög med roliga leksaker som hon genast började leka med. Det var till och med intressantare än att fika med oss mammor - även att "Malin"hade bakat en massa gott.

Kak-bakerskan
Malin B med sin smaskiga kardemummakaka!

Efter en stund kom dottern i huset hem och hon gick i stort sett direkt och satte sig och lekte med Alva. Det märktes att det inte var första gången hon träffade en sån liten tjej och jag tror att Alva och hon fann varandra direkt. Efter en stund fick vi veta att det var dags att gå mot skogen där det vankades grillkorv på en grillplats vid en sjö.

Glada i skogen
Två glada tjejer - Alva och Malin B - på väg mot grillplatsen

Tjejerna
Tjejerna äter lite kall korv i väntan på varm... (Foto: Malin B)

Ny kompis
En till som vill smaka... (Foto: Malin B)

Efter en promenad i lagom lugnt tempo, i strålande solsken, genom vackert landskap och med trevligt sällskap gick vi på en stig längs sjön. När vi kom fram till grillplatsen möttes vi av "Malins" man som hade eldat så att vi hade perfekt grillglöd direkt när vi kom dit. Det var en helt perfekt aktivitet för vår familj. Alva och jag åt glupskt av den goda maten och Pepsi roade sig med att bada lite.

Stora tjejerna
Bloggmammorna

Det var jättekul att äntligen, efter att ha följt varandras bloggar under så många år, få träffa "Malin". Det var några lättsamma timmar helt i min smak. Jag gillar när man kan vara utomhus och när man kan vara sig själv och inte behöva tänka på hur man ser ut eller vad man säger - man bara är som man är helt enkelt. Jag tyckte också att det var roligt att äntligen få en röst till ansiktet - och en längd!!

På vägen
På väg hem från skogen

Alva hade jättekul och blev riktigt förtjust i "Malins" dotter. Och hund också för den delen. Det enda som var lite tråkigt var att inte Pepsi och Frippe fann varandra. De hade inget emot varandra, men de lekte inte med varandra heller, men jag tror att Pepsi ändå var väldigt nöjd med sina timmar hemma hos, och i skogarna runt, Frippe. På hemvägen var det bara jag som var vaken i bilen och det var bra att Alva somnade. Klockan 20:40 kom nämligen storasyster Emelie till Nässjö med tåget så det skulle bli en spännande kväll. Men det är ett helt annat blogginlägg :)

TACK Malin B och hela goa familjen för att vi fick hälsa på!! Vi hoppas att vi ses snart igen!

Ute i regnet

Idag var det den efterlängtade jympadagen - söndag! Eftersom det blivit vintertid inatt vaknade vi en timme tidigare än vanligt enligt klockan, men vi hade ändå sovit lika länge som vi brukar (Alva vaknar ju när hon tycker att hon borde - inte när klockan visar rätt tid!). Tack vare detta hade vi gott om tid att vara ute och gå med Pepsi innan vi åkte och jympade. Det är otroligt så de orkar hålla igång, de små barnen, när vi är där. Jag kan inte låta bli att le när jag ser Alva springa uppför bänken som går till balansbommen, eller när hon jagar ledaren varv efter varv runt jympasalen.

Hela gänget i regnet
Ooops.. det var visst lite för bra reflexer på västarna.... men vi kom åtminstone med på bilden allihop!

Efter att Lovisas jympagrupp (hon går direkt efter Alva) var slut och de hade ätit lite mat kom de till oss för en skogspromenad. Det småregnade, men vi var klädda för ruskväder så det var inga problem. Tjejerna åkte vagn och gick själva om vartannat. Hundarna var superlyckliga över att få träffas och springa i skogen tillsammans igen. Strax innan vi kom hem somnade Alva. Vår hyresvärd håller på att försöka sälja huset vi bor i och grannhuset och hade visning på eftermiddagen så vi fortsatte vår promenad efter att Lovisa och Veronica åkt hem (för att inte Pepsi och de eventuella köparna skulle väcka Alva) så vi var ute i tre timmar ungefär. Jätteskönt - trots vädret!

Mormors födelsedagskalas

Igår fyllde mormor år och idag var vi bjudna hem till henne tillsammans med Alvas morbror och mostrar. Ingela, Johan, Olivia, Vincent, Robert, Jessica och Tina var där.

Fikar
Vi fick goda bullar, kakor och tårta som mormor bakat

Runt bordet
Alla utom Olivia och mormor syns  - de råkade skymmas av andra..

Det blev några väldigt intensiva timmar. Barnen busade som galningar med varandra och med moster Tina. Det var mycket "jaga-lekar" och riktigt högljudda lekar ett tag. När Alvas kusiner hade åkt hem fick morbror Robert ta över lekandet. Då övergick det till att bli rollspelslekar. Det var lejon som kom efter oss, Robert och mormor skulle köra Alva till dagis och ja, jag vet inte allt. Men alla var med på noterna i alla fall.. Kurragömmalekar blev det också - med mormor.

Springer
Alva, Olivia och Tina jagar varandra - de var så snabba så det knappt gick att få några bilder av dem...

Alva passade också på att låna mormors badkar och plaska och leka en rejäl stund innan vi skulle åka hem. På hemvägen stannade vi till och handlade lite och jag lyckades faktiskt hålla Alva vaken hela vägen hem sedan - helt otroligt! Middag, en Pepsi-promenad, lite läsning och lek med bokstavsmagneter och sedan var det sovdags för Alva.

Kör bil
Morbror Robert och Alva har kört/åkt bil....

Hon är alltid intensiv när hon är vaken, men de dagarna hon umgås med våra släktingar är hon ett snäpp "värre" och jag är tacksam att jag får en liten lugn stund för mig själv på kvällen när hon har somnat. Idag ägnade jag den såklart åt att se på Dansbandskampen, vad annars?

PS. Mormor fastnade inte på många bilder kan jag säga.... DS.

"Nagenack"

När man har en mamma som aldrig sminkar sig eller lägger någon större tid på sitt utseende blir man kanske lite senare än sina kompisar med detta att "göra sig fin". På kusin Olivias födelsedagskalas för snart två månader sedan fick Alva sina naglar målade för första gången. Hon visade de kommande veckorna sina tånaglar för alla som ville (eller inte ville) se. Idag när vi var på ÖoB och Rusta för att hitta en torkställning eftersom vårt torkrum är så värdelöst såg Alva något som fick henne att ropa rakt ut med gnistrande ögon: NAGENACK!! och pekade på ett ställ med färgsprakande nagellack. Eftersom priset för en flaska var ungefär detsamma som hennes veckopeng (tio kronor) och hennes förtjusning var så stor så fick hon välja en färg och hon var såååå tacksam mot mig för det!

Tår
Nymålade små tånaglar...

När vi kom hem åt vi middag och gick sedan en promenad med Pepsi. Sedan bad Alva mig måla naglarna åt henne och det gjorde jag så gärna. Nu satt hon inte blickstilla, så det blev inte ett perfekt resultat, men jag såg på henne att hon var jättenöjd och stolt och tyckte att det blev såååå fint!

Fingrar
"Nagenack" på tork...

När nagellacket hade fått torka en stund tog vi fram böckerna som vi lånade på biblioteket igår och läste. "Morris går till frisören" har vi nog läst fyra gånger, "Pingvin" tre gånger och "God natt lilla groda" en gång. När vi har läst en bok en gång förklarar Alva gärna för mig vad som händer när vi vänder sida och det är jättekul tycker jag. Men hon vill inte läsa för mig när jag ber henne, utan hon vill verkligen att jag ska läsa. Om jag håller på med något annat däremot kommer hon gärna med böcker och ska "läsa" för mig. Gullet!

PS: Direkt efter dagis var vi hemma hos moster Josse och Robban en stund med. Väldigt intensivt blev det, men jag tror att alla tyckte det var roligt, utom kanske Robban som inte fick packa upp sina påsar ifred eftersom en liten tjej ropade "Jobban, Jobban, titta här" hela tiden :) DS.

Intensiv ledig dag

Idag har Alva, som alla onsdagar, varit ledig från dagis. På förmiddagen spelade vi lite spel, gick en liten sväng med grannhunden och sedan gick vi ut i skogen i nästan två timmar med Pepsi. Vi gick på ett ställe vi aldrig gått innan och det var typiskt småländsk natur med ängar och stolta enar och så vidare.

Med mamma och Pepsi
Pepsi, mamman och Alva ute på en av ängarna vi passerade

Alva sprang i vattenpölar, vi jagade varandra över ängarna, vi lekte kurragömma och vi fotograferade. Nu sedan jag också har börjat vara med på bilderna (länge leve kläng-stativet!) så är det oftast Alva som ber mig om att vi ska fota. Idag sa hon till exempel: "Mamma, kolla det stoa tädet. Vi kan sitta under tädet. Ta kort sammans." :)

Någon har gömt sig
Någon har gömt sig....

I slutet av promenaden var vi rätt hungriga, så det blev snabblunch i form av "schnudlar" som Alva säger, innan vi åkte till stan. Vi gick på biblioteket för att lämna igen några böcker och låna ett gäng nya. Alva hittade en tjej att leka med där (hennes föräldrar såg vi inte till på hela tiden vi var där) och de lekte med det roliga dockhuset, pusslade ihop, ritade och jagade varandra (eh.. fast då blev de så högljudda så jag fick tysta dem lite grann). Sedan skedde en liten olycka i blöjan och jag hade ingen extra med mig eftersom det är så sällan hon använder dem nu, så det var bara att åka hem.

Med mamma
Jättekul med klängstativ så vi kan vara "tillsammans" på bilderna tycker Alva

När vi kom hem igen såg vi att Alvas kompis Wille var och hälsade på sin mormor. Vi frågade om han ville komma upp till oss och det ville han. Under en och en halv timme lekte han och Alva och de var inte lugna en enda sekund kan jag säga, så när JAG blev för trött lämnade jag tillbaka honom *ler*

Två på samma trehjuling
Är man söt eller är man söt?? :)

Efter middagen tog det ungefär tio minuter innan Alva somnade. Hon var totalt slut, men lycklig! Det är så roligt att få såna här dagar med henne!

Det knallar på...

I söndags var vi på Alvas jympa och det märks att hon verkligen känner sig hemma där nu för hon är helt vild och håller igång från början till slut.

Mamman och lilla gumman
Kolla vilken superkram mamman får...

Efter att vi hade ätit lunch var vi ute och gick. Eller jag och Pepsi gick - Alva fick åka vagn. Hon var så trött att hon somnade efter bara tio minuter och vi var ute i nästan två timmar. Vid ett tillfälle såg jag två rådjur ute på en åker och glömde helt bort att Alva sov. "Gumman, vill du se rådjur?" sa jag. Visst vaknade Alva av mitt uppspelta tonfall och tittade glatt på djuren, men sedan somnade hon om igen.

Rådjur
Rådjuren vi såg i söndags

Igår var Alva på dagis och Pepsi och jag passade på att gå ungefär en mil bara hon och jag. Eftersom Pepsi löper kan jag inte ta med någon av de hanhundar som annars promenerar med oss lite då och då. Efter dagis åkte Alva och jag en sväng med bilen och tittade på några hus som är till salu i ett samhälle en dryg mil härifrån. Det var inte visningar utan vi kollade bara utanpå och kollade upp hur naturen ser ut runtomkring och så.

Mamman och lilla gumman
Två glada tjejer

Idag har Alva varit på dagis igen och det enda vi har gjort efteråt var att åka och handla och sedan laga mat ihop.  Här hos oss händer inte så mycket. Vi har det lugnt och skönt och har massa tid att umgås. Det känns nästan som lugnet före stormen.... Som syns på bilderna har vi haft lite "kameran-är-inte-farlig-och-mamma-är-också-med-på-bilderna-terapi" idag :) Efter en omgång var det HON som bad mig hämta kameran!

Mamma-grimas Mamman gömmer sig Söt men trött

Det blev kul - ändå!

Vi har haft en konstig vecka. Först fick vi veta att Pappa skulle komma till Växjö idag och Alva och jag skulle då åka ner och hälsa på honom där. I förrgår fick vi veta att det hänt saker som gjorde att det inte skulle bli så och besvikelsen blev stor här hemma. Moster Jossse tyckte då lite synd om Alva och sponsrade, tillsammans med sin man Robban, oss med en rolig lördag. Vi fick åka till Monkey Town och även gå på Alvas favoritrestaurang - McDonalds såklart!

Bollhav
Alva gillar verkligen bollhav!!!!!!!

Så fort Alva fick vet att vi skulle åka dit frågade hon om Lovisa kunde följa med, och efter några telefonsamtal med Veronica var det ordnat. Tjejerna var helt uppspelta i bilen på väg dit och gjorde nog av med jättemycket energi bara på att busa och se fram emot allt roligt, så redan efter 40 minuter på Monkey Town fick vi åka iväg till McDonalds och äta. Moster Tina var också där med oss och det var väldigt skönt för mig eftersom tjejerna inte alltid ville göra samma saker.

Tillsammans i tunneln
Tjejerna inne i en tunnel - själv sitter jag några meter över golvet på en liten avsats och fotar :)

Efter att vi alla hade ätit var tjejerna glada och spralliga och vi åkte tillbaka till Monkey Town. Vi hade ju fått stämplar på händerna, så det var bara att gå in och fortsätta leka. Det åktes rutschkana, pulka, klättrades, hoppades studsmatta och mycket annat. När Tina gick hem hade jag fullt sjå att hänga med de två lyckliga vildarna på deras framfart i den stora leklokalen.

Pulka
Pulkorna - en av Alvas favoriter där. Nu behöver jag inte ens hjälpa henne att bära upp pulkan och putta på - hon kan själv!!

Tanken var att Lovisa skulle följa med oss hem och leka efteråt, men efter fyra timmar tillsammans var Alva så trött att jag fick skjuta upp den lekstunden till en annan dag. Jag tror i alla fall att tjejerna hade jättekul - i alla fall av de glittrande ögonen att döma!!! Tack Josse och Robban!

Tunnelkrypande I tunneln Lovisa hoppar studsmatta Att det är så kul med bollhav....

Korvgrillning

Igår var Alva på dagis 9-14. Det hade snöat under natten och vädret på förmiddagen var grått, blåsigt och ruggigt. När jag hämtade Alva började det spricka upp, och när vi hade fått i oss lite mellis här hemma och bytt om var det strålande solsken, fast fortfarande kallt och lite blåsigt. Vi hade bestämt med Veronica och Lovisa att vi skulle ses på eftermiddagaen eftersom det inte blev någon träff under helgen som gick. På grund av den pågående älgjakten föredrog vi att vara på ett friluftsområde, Lövhult, istället för att ränna omkring i skogarna här som vi brukar.

Korvätning
Två glada tjejer som sitter i solskenet och mumsar korv....

Hundarna var jätteglada att få se varandra och förväntade sig en lång, busig skogspromenad, men det blev bara drygt 2 km. Fast vi var ute i två och en halv timmar, så de hade gott om tid att nosa och greja. Att vi gick så kort runda var för att vårt utflyktsmål var ett vindskydd där vi skulle grilla korv. När vi väl kom fram valde vi grillstugan istället eftersom vi trodde att det skulle vara enklare att tända eld där än ute där det var så blött. Jag måste erkänna att jag inte har gjort upp eld på väldigt många år och en liten stund trodde jag att vi skulle få äta korven rå. Men skam den som ger sig. Till sist flammade en härlig brasa i eldstaden och vi passade på att gå en runda så att det skulle bli lagom värme för att grilla våra korvar. Jag var riktigt stolt över att jag hade klarat det! :)

Gott!
Det är gott!!!!!!!!!!!

När vi väl skulle äta var vi alla hungriga och vi åt ordentligt. Alva åt 2,5 grillkorvar och det måste vara hennes rekord i att äta mycket. Och ändå åt hon nog minst, om vi bortser från Lovisa som bara äter brödet... Barnen tyckte det var jättekul och var glada och spralliga och hade säkert varite ute några timmar till. Dem hade vi klätt på ordentligt och hade med flera olika par vantar åt dem så att det inte gjorde något att de blötte ner sig genom att leka med droppande vatten och sånt. Mammorna däremot måste klä sig bättre - vi var klädda för promenad, inte för en så lång paus så vi var lite frusna. Fast självklart bet vi ihop och visade inget av det förrän vi pratade telefon med varandra efter att vi kommit hem. Att barnen (och hundarna) hade kul är viktigast - och det hade de! Risken finns nog att de ber om att vi ska grilla fler gånger!

En liten super-piggis

Idag har Alva varit på dagis, men jag hämtar ju henne redan klockan 14. Lite mellis i magen blev det direkt när vi kom hem och sedan gick vi ut med Pepsi för att kasta boll med henne ett tag. Det var väldigt blåsigt så vi tog på oss ordentligt, till och med reflexvästar, för det känns tryggare så här i älgjaktstider.

Vi gick till en av kohagarna en liten bit från vårt hus där vi fått lov av bonden att vara nu när korna ska vara inne. Pepsi sprang och sprang och sprang efter bollarna. Och Alva sprang och sprang och sprang efter Pepsi. Till slut kom hon på att det var roligare att klättra på stenmurarna som fanns på två sidor av hagen, för oftast hann hon inte ifatt Pepsi ändå.

Stenmur
Busig Alva klättrar på stenmuren

När vi kom in lagade vi mat ihop, åt, lekte med tågbanan (jättekul - för vi bygger den ju aldrig likadan två gånger!) och sjöng lite sånger som Alva gillar. Sedan tog jag fram en bokstavskortlek som vi fått från Goboken, med att kort för varje bokstav. Varje kort har en bild av t ex en elefant och texten "Ee". Jag sa ingenting om vad bokstäverna heter, utan höll bara upp kortet så att Alva fick säga vad som var på bilden. Hon var supersnabb och kunde nästan alla orden. När vi kom till bokstaven A (de låg inte i ordning) sa hon: "Apa börjar på A. Som Alva." Hallå!! Snälla lilla söta gumman. Jag är jättestolt över att hon är så lättlärd och tycker det är så roligt, men samtidigt vill jag att hon ska få vara liten ett tag till. Hon är ju bara 2 år och 4 månader.

Ikväll var inte Alva det minsta trött så jag började nästan misstänka att hon fått sova på dagis idag. När jag frågade henne om det sa hon först att hon hade sovit när det var en bäbis där. Men sedan ändrade hon sig och sa att det inte var idag... Sedan hann jag bli riktigt rädd ikväll och trodde att vi skulle vara tvungna att åka in på akuten. När jag klippte Alvas naglar flög en flisa in i mitt öga och jag försökte få ut den i ungefär en kvart och det gjorde oerhört ont. Alva var duktig och klappade mig och sa att det skulle gå bra att se om jag inte blundade *skrattar* När jag var redo att ringa en syster för att be om skjuts till sjukhuset (jag såg verkligen ingenting!!) och hjälp med Alva så slutade det göra ont, så förmodligen följde nageln med alla tårar ut av sig självt!

Kusiner och prinsess-häxor!

Klockan 15 idag hade Alva en lek-dejt med kusin Vincent som varit inplanerad i flera veckor. Barnen lekte och hade kul. Moster Ingela och jag fick också vara med lite och leka, men vi hann med att prata lite också.

Superglada kusiner
Alva och Vincent busar i sängen!

Jag hade med mina utklädningskläder, Tradera-fynd som jag gjorde för över en månad sedan ungefär, det vill säga lite innan jag gjorde min budget (och insåg att jag inte kan göra såna här impulsköp just nu...). Alva och Olivia blev jätteglada för sina häx-prinsessklänningar. Ja, så kallar vi det eftersom vi inte firar halloween. Lite svårare var det att hitta något till Vincent, så han fick bara en kungakrona - men han blev väldigt glad för den med.

Påklädning
Moster Ingela klär på Alva häx-prinsessklänningen

Kungakrona
Vincent ska just ta av sin kungakrona!

Prinsess-häxa
Den stora häx-prinsessan Olivia poserar sött...

Olivia var på bio med moster Josse största delen av tiden vi var där, men en stund hann de träffas alla tre kusinerna. Tyvärr hade den här intensiva dagen (och att jag var tvungen att väcka henne efter bara en liten stunds sömn tidigare idag) gjort att hon var jättetrött på slutet, så det gällde för mig att samla ihop alla saker, tacka och säga hejdå så fort som möjligt när gnällandet började. Men innan det tror jag att hon hade riktigt riktigt roligt. Kusinerna är ju ändå några av hennes absoluta favoritpersoner!

Oj vad fina!
Oj så fina vi är.. tycker Vincent och Alva när de klätt ut sig!

Åh vilken rolig jympa!

Idag var det jättekul på barnjympan. Alva var på strålande humör hela tiden och hade energi till tusen.

Springer
Alva under uppvärmningen då barnen springer tvärs över jympasalen och hämtar de saker som fröken Sanna sagt till dem att hämta. Alva äääälskar verkligen detta springande!

Efter uppvärmningen byggde vi hinderbanan och det är roligt att det inte är exakt samma bana varje gång, men det är en trygghet för barnen att de ändå känner igen de flesta momenten från gång till gång. Jag förstår mig inte på de föräldrar som bara sitter på en bänk och tittar på (eller hjälper sina barn längs banan) istället för att hjälpa till att bygga upp den!

Sötnosen
Alva klättrar över bommen

När Sanna väl visat hur banan gick till gav sig barnen in i aktiviteterna med liv och lust. Jag har ingen aning om hur många varv Alva sprang runt denna bana, men det var många och jag var nästan svettig efteråt i mina försök att hinna med till de stationer där jag behövs som lite stöd, till exempel på balansbommen.

Klättrar
Alva klättrar upp på ribbstolen för att sedan åka rutschkana nerför bänken som står lutad mot den

Klättrar i rep
Oj, det är inte så lätt att hålla sig kvar på repet. Alva kämpar med både händerna och benen och är jätteduktig!

Efter att ha klättrat, krupit, hoppat, gått balansgång och så vidare i en halvtimme ungefär var det dags att städa undan. Alva tycker verkligen att det är roligt att få hjälpa till och bär allt hon kan bära. Sedan kommer Alvas favoritstund, nämligen då man vilar på sin lilla matta och sedan får lite frukt. Hon parkerade, precis som förra gången, bredvid sin dagiskompis Antonia.

Vilostund
Vilar i väntan på fruktstunden

När vi var klara tittade Alva mot dörren och ropade: "Vejoooooonika! Och Vischa" och där stod våra vänner Veronica och Lovisa och väntade på sin jympagrupp. Vi hann prata lite med dem innan vi åkte hemåt. Medan vi satt i bilen ringde morbror Robert och frågade om han och Jessica fick komma hem till oss en stund. Vi fick en trevlig timme ihop med dem då vi fikade (de hade med sig gott fika) och lekte i Alvas rum. Efteråt var Alva helt utmattad och hon somnade bums i sin säng.

Veckans ord mm

Under ena promenaden idag när vi gick på en liten grusväg ropade Alva: "Oj, en hätt gått häj! Föjj spåjen mamma!" Självklart följde jag hästspåren (inte illa att hon såg att det var just såna, eller hur?) - det var så turligt att de passerade vårt hus *skrattar* Hon är så söt när hon pratar, ser, upptäcker och lägger ihop saker till sina egna slutsatser!

Skolfoto 2009
"Skolfotot" 2009

Veckans ord den här veckan måste nog vara "fall". Det kan till exempel användas så här: Vi är på väg ut. Alva tar med sin napp. "Du behöver ingen napp, vi ska bara följa med Pepsi ut och kissa". "Ja ta den. Fall ja bli lessen."

Det funkar lika bra med kläder, böcker, nallen.. allt är "fall jag fjyser", "fall jag ä tlött" osv. Hon har en anledning varje gång *skrattar*. Min lilla cooling! Hon förstår helt klart hur man använder språket - och hur man kan försöka övertala Mamman att få göra saker som hon vet att jag inte tycker om genom att argumentera för sin sak.


Barnvaktsmoster

Idag var det en lite speciell dag, för mamman skulle iväg på bio på kvällen, så då skulle moster Josse komma hem till oss. Dessutom hade vi planerat in en skogspromenad med Veronica, Lovisa och Micko, men det blev för tajt schema, så vi fick tyvärr skjuta upp det till nästa helg. Mamman anlitar inte barnvakt så jätteofta (var över 7 veckor senast), så hon blir lite hispig/stressad innan hon ska iväg :)

Men lite fick vi gjort ändå. Till exempel så gick vi länge med Pepsi på förmiddagen efter att vi hade myst i soffan och läst en massa böcker. När vi kom in från promenaden lagade vi lunch och byggde med tågbanan innan Alva fick sin veckopeng och vi åkte för att köpa lördagsgodis (hon får köpa för sina egna pengar som hon har i sin egen lilla plånbok).

Pärlplatta
Alva sätter dit Maxi-pärlorna på pärlplattan. Hon väljer noggrant vilken färg som ska sitta var. Hon vill nämligen att färgerna ska ha "kompisar" = ha en av samma färg bredvid sig.

Tillbaka här hemma blev det en massa dansande och sjungande, lite pärlplattebyggande (inte de vanliga plastpärlorna utan en lite större variant som heter "Maxi" men är av samma märke), mer tågkörande och så lite diskning och middagslagning. När Moster Josse kom hit strax efter halv fem hade Alva ungefär tusen saker hon ville visa Josse och göra tillsammans med henne, så det var inte svårt för henne att låta mig åka iväg. Jag och Camilla åkte in till Jönköping och såg filmen Fame. Filmen var väl inte så speciell, men den var charmig och det var mycket musik. Dessutom fick ju Camilla och jag rejäla pratstunder i bilen, så det var en jätteskön kväll för mig. Alva hade somnat före halv åtta - helt lycklig (och utmattad av!) att Josse ägnade henne så mycket uppmärksamhet! Tack för hjälpen syster, och tack för sällskapet Camilla!


Vi har det UNDERBART!

Vilken lyx det är att få vara hemma en solig höstdag, tillsammans med sin dotter och sin hund! På förmiddagen var vi ute och kastade löv (Alva sa: "ja ä lite sugen katta löv" och då visste jag att hon inte menade KRATTA uttan KASTA). Dessutom kollade vi på olika träd, hittade en suuuuuperstor svamp och såg flyttfåglar som flög i en V-formation, så Alva var väldigt nöjd med lekstunden. Pepsi var också nöjd, för hon fick springa och jaga sin boll medan Alva och jag höll på med vår upptäcksfärd.

Kolla leendet!
Så här mysigt är det att vara ute!!!!!!!!!

Efter lunchen åkte vi hem till Wille, men hans mamma hade glömt att vi skulle komma så de var inte hemma. Vad gör man när man har en dotter som verkligen sett fram att få leka med sin kompis? Jo, man får leka själv! Alltså gick vi till den lilla lekplatsen vi skulle gått till och så lekte JAG... fast jag vågade inte åka i den höga rutschkanan coh det tyckte Alva var jättekul. Lika kul som att jag satt och gungade bakom henne på en sån där gung-grejsimojs.

Busögon
Kolla busögonen som kikar fram över rutschkanekanten!

Efter allt lekande åkte vi hem och mötte då grannens dotter Felicia ute på gården. Jag frågade henne om vi skulle passa på att ta de där höstbilderna som vi pratat om, och det ville hon. Det är roligt att fota någon som faktiskt tycker att det är kul. Alva är inte så inne på det där med fotandet just nu, så jag tar bara fram kameran några minuter då och då numera. Här kommer i alla fall några av Felicia-bilderna:

Grannens dotter Felicia
Söta Felicia!

När vi kom in var Alva tyvärr så trött att hon somnade och klockan var då bara halv fyra. Det enda som är bra med det är att hon kommer att orka vara med på en lite längre promenad med Pepsi under kvällen. Den här dagen har varit underbar. Vädret har varit fint. Alva har ocskå varit på sitt allra soligste humör. Dessutom har vi bara kunnat vara tillsammans och göra roliga saker! Lyx lyx lyx!!

Surt sa räven
Idag har Alva både plockat och smakat rönnbär. Hon tyckte inte om det *skrattar*, men Mamman HADE varnat vid många tillfällen innan om att det är väldigt surt och inte gott.... men hon litade tydligen inte på mig i den frågan...

Det står Mamma!!

I morse satt Alva och jag och läste en bok innan vi skulle till dagis. Ja, vi har faktiskt oftast så pass mycket tid på oss att vi hinner med sånt eftersom hon inte börjar förrän klockan nio de dagar hon ska till dagis. Helt plötsligt medan vi läste utbrast Alva: "Det står Mamma!" och pekade på ett "M". "Ja", sa jag helt paff, "det står M som i Mamma". Vad står det här då, sa jag och pekade på ett "A". "Det står Alva", sa hon direkt helt tvärsäkert!

Bokstäver

Jag har verkligen inte försökt lära henne några bokstäver eftersom hon bara är 2 år och 4 månader, men jag skriver hennes namn på teckningar och varje gång jag ger henne något brukar jag skriva "Till ALVA från MAMMA" på det, eller på omslaget, och jag har såklart SAGT vad det står, men inte tänkt pränta i henne hur man skriver. Kollade med dagis idag, och de har inte jobbat något med bokstäver, så det måste vara mina små meddelanden hon har lärt sig ifrån. Det är så häftigt så jag kan knappt fatta det!! Vilken stor liten tjej jag har!!

Hjälp oss vinna...

Idag kan du hjälpa mig och Alva att vinna en massa bra barnböcker! Rösta gärna på vår knasiga saga (jag lovar, jag har inte skrivit den själv, bara lagt in viss ord utan att se sagan i sin helhet. Klicka här om du vill hjälpa till:

 

Tack tack!!


Som en skänk från ovan

Idag när Alva och jag hämtade posten fanns där ett litet kuvert med handstil som jag kände igen. Det var från Alvas farmor och farfar. När vi öppnade och läste brevet hittade vi även pengar och instruktioner för vad vi skulle använda dem till.

Eftersom Alva och jag hade planerat att åka in till stan för att gå på biblioteket och sedan till leksaksaffären och rekognoscera inför den kommande julen och några födelsedagskalas passade det bra att även köpa presenterna från farmor och farfar.

Klipper
Koncentrerad Alva som med tvåhandsfattning klipper i papper

Det första som stod på listan var en Mamma Mu-bok och efter noggrant överläggande och lite bläddrande valde Alva boken "Mamma Mu gungar". Hon var så lycklig och stolt över sin bok och hon berättade för tjejen i kassan att det var Farmor som köpte boken!

Nästa punkt på listan var att köpa en tröja och Alva sa redan i bilen att hon ville ha en Hello Kitty-tröja. Efter att ha kollat på tre olika Hello Kitty-tröjor, en massa Bamse-tröjor och Mumin-tröjor utan att någon dög i hennes ögon började hon tappa tålamodet. Eftersom hon även var i behov av pyjamasar frågade jag om vi skulle kolla på det istället och det gjorde vi. Det tog 10 sekunder för Alva att hitta den hon ville ha. Det var en väldigt färgglad Mumin-pyjamas (se bilden) med långa ärmar och långa ben - precis vad hon behöver eftersom hon alltid sparkar av sig täcket när hon sover.

Presenter
Alva sitter i mitt knä med några av sina presenter: Mumin-pyjamasen och Mamma Mu-boken

Eftersom pengasumman från farföräldrarna var så väl tilltagen passade jag även på att köpa ett par extra vintervantar åt Alva. Det är aldrig fel att ha dubbelt av varma, rejäla vantar! Att ha pengar att shoppa för är inte någon självklarhet i vårt liv just nu, så det kändes riktigt lyxigt att gå omkring i olika affärer och titta och låta Alva välja det hon ville ha (och som hon dessutom verkligen behövde). Tack till farmor och farfar!!! Hoppas ni får vårt brev med posten imorgon!

PS. Alltså, innan Alva och jag upptäckte Mamma Mu saknades verkligen någonting i min värld *skrattar*. Mamma Mu är den underbaraste figur jag någonsin träffat på i böckernas värld tror jag och jag skrattar lika mycket som Alva åt den tokiga kon! DS.

Höstväder

När Alva och jag kom hem från dagis idag spöregnade det och haglade. Det var första gången Alva såg hagel och hon vände och sprang helt fascinerad ut igen när vi skulle gå uppför trappan. Själv hade jag inte så varma kläder på mig så jag övertalade henne strax att följa med mig in.

Hagel - kan man äta det?
En halvtimme efter hagelskuren låg en del hagel kvar (kolla framför Alvas stövlar) och Alva plockade upp några korn för en noggrannare inspektion

Vi åt lite mellanmål och sedan gick vi ut i trädgården. Vi sprang runt lite, kollade på svampar, lekte med Pepsi. Det roligaste var nog att hitta hagel som låg kvar sedan regn/hagelskuren. Hon plockade upp lite, synade det och.. smakade... Lite äpplen plockade vi med och ett päron.

Trötta kompisar
Lite trötta - Pepsi hade gått i skogen med kusinen Krutov när Alva var på dagis, och Alva sov ca 10 minuter efter att denna bilden togs...

När vi kom in tänkte jag börja laga middag och bad Alva hjälpa mig, men hon grät och sa att hon ville sova. Sedan gick hon raka vägen till sin säng och la sig, så jag stoppade om henne och lät henne sova en stund, även att det var helt fel tid på dygnet. På grund av det var hon väldigt pigg efter middagen, så då tog vi en liten skogspromenad med Pepsi innan vi gick in för lite kvällsmys med bokläsning, sjungande, kramande och allmänt mysande.

Spöklikt?
Från kvällspromenaden.. men så här spöklikt var det inte på riktigt!

Höstlekar + veckans ord

När jag hämtade Alva på dagis i torsdags sa fröknarna att hon var så ledsen och hon såg alldeles svullen och rödgråten ut. Min första tanke var att hon hade feber, men hon kändes inte varm, och när vi åkte hem var hon glad och som vanligt. När vi skulle lägga oss på kvällen däremot var hon riktigt het och hon fick sova hos mig hela natten.

Lövkastning
Akta dig mamma, nu kommer jag och kastar LÖV på dig!

I fredags var hon pigg fram till lunch och sedan var hon lite hängig på eftermiddagen, likadant var det igår. Men natten till idag hade hon ingen feber, så vi åkte iväg till jympan idag. Efter den superroliga jympan åkte vi hem och efter några timmar kom Lovisa, Veronica och Micko. Det blev en kort promenad eftersom det tydligen var fler som ville träffa Veronica just idag.... på hennes födelsedag.

Kastar på mamma
Med mössan djupt nerdragen har hon just parerat för löv som mamman kastade...

Efter vår promenad, i regnet vilket uteslöt en planerad fotostund, gick vi in så att tjejerna fick leka lite i Alvas rum. Tiden gick alldeles för snabbt och efter lite kramande åkte de hem - men om allt går som planerat ses vi om några dagar igen!

Suddigt
Suddig - men glad!

Resten av eftermiddagen och kvällen ägnades bland annat åt bokläsning och att leka med Play Doh-lera. Och att vara ute och leka med höstlöven en sväng bara hon och jag. Jättekul var det faktiskt måste jag erkänna! När Alva har varit krasslig har vi läst extra mycket, kramats extra mycket, byggt kojor, ritat, lekt med leran, sett på film ihop, byggt med tågbanan och så har hon ju fått åka vagn istället för att gå när vi har varit utomhus. Dessutom har hon hjälpt mig att dammsuga, skura golv, diska och laga mat. Allt jag gör vill hon ju också göra. Hon är för söt!!

Hmmm lite snorigt
Ojdå, här var det lite snorigt! Jag gick så upp i leken att jag inte såg det förrän jag laddat in bilderna i datorn... *skäms på mig!*

Veckans ord

Veckans ord tror jag bör vara "jalla fall". Det är ett ord som Alva använder väldigt mycket just nu till exempel om jag säger att vi inte kan göra en sak på grund av.. och så anger jag en förklaring. Då lyssnar hon på mig och säger sedan: "Jag vill det jalla fall!". Lite svårt att resonera då.....


Månadens pussel

Nu har vi gjort i ordning månadens pussel för oktober och bytt ut alla bilder i Alva-memoryt till färska bilder.

Oktoberpussel

Idag är Alva halvtrött/halvseg. Hon hade lite feber igår eftermiddag/kväll, så hon ligger och sover nu efter en timmes vagnpromenad. Eftersom hon inte hade lust att bli fotad fick Pepsi ställa upp. Man kan ju inte låta sånt här underbart höstväder bli ofotograferat :)

Fin Pepsi
Pepsi i höstnaturen

Jag kan själv!

När vi skulle äta frukost i morse sa Alva "Ja kan smöja sälv!" varpå hon började bre sin macka. Efter en liten stund sa hon: "Dä ä slåt. Kan du hjäppa mej?" *ler* Härligt att hon vill (och tror!) att hon kan själv - men ännu bättre att hon faktiskt kan be om hjälp när det blir för svårt tycker jag.

Jag kan själv
Ja kan sälv!!!

Ett annat prov på Alvas språk just nu (2 år och 4 månader) är från i morse när hon vaknade. Hon ställde sig upp i sängen och kollade ut förbi de fördragna gardinerna. "Mamma, dä finns många fäjer" "Mhm.. sa jag trött.. vad är det för färger då?" "Gjön, jöd, gul. Och ojantj! Oj, en kjåka kommer bi! Mamma, såg du kjåkan?" Det sista ropat med stor energi... men jag hade såklart inte sett kråkan, jag låg ju i sängen och försökte stjäla ytterligare några minuters vila....

RSS 2.0