Mammas lilla hjälpreda

En väldigt rolig sak med barn i Alvas ålder är att de så gärna vill hjälpa till. De vill vara delaktiga i allt man gör och framför allt, de behöver få höra och känna att de är duktiga.

Alva brukar vara min hjälpreda när vi lagar mat när hon är hemma (nu när jag går hemma lagar jag vår middag redan när hon är på dagis så att vi bara behöver värma vid middagsdags och alltså får ännu mer tid tillsammans), men vi har fortfarande helgerna då vi lagar tillsammans.

Mammas hjälpreda
Alva skalar potatis

I söndags bad hon att få skala potatis. Det har hon aldrig fått göra eftersom jag är rädd att hon ska skära sig, men jag fick ett litet uppvaknande vid lunchen. Då delade hon nämligen tomater i klyftor med en liten vass kniv. Jag insåg att hon inte är så liten, så jag lät henne skala några potatisar efter noggranna instruktioner och stränga förmaningar om att hålla fingarna på rätt ställen.

Cyklar i samhället
En cykelbild från i söndags

Hon blev så stolt och lärde sig snabbt hur skalaren fungerar. Idag fick hon skala potatis igen, och sedan mosa potatisen när vi skulle göra mos. Hon tycker att maten är mycket godare när hon har fått hjälpa till att göra den. Och vilken tur jag har som har en sådan duktig liten hjälpreda!

Blåljusens dag

Igår var det Blåljusens dag i Eksjö. Då visade Försvaret, Polisen och Räddningstjänsten upp sig på Stora Torget och runt omkring.

Vid en robot

Alva fick provsitta bandvagnar, sitta på flak på militärlastbilar, kolla på robotar, se fullt beväpnade soldater som gick omkring överallt (mamma, de kan skjuta någon - nej jag lovar det gör de inte, sa jag - kanske ska de skjuta en älg, sa hon då). Hon kollade på brandmännens "hiss", polisbilarna och undersökte ambulanser inuti. Dessutom berättade hon för en ambulansförare att hennes mamma lärt henne att ringa 112 och det fick hon beröm för att hon kunde :)

Blåljusens dag
Kollar på militärforden med kusinerna och moster Ingela

Alva fick gå dit med Tina och Peter, och sedan gjorde de sällskap med Ingela, Johan, Olivia och Vincent. Själv var jag på klädbytardag och fyndade åt Alva innan jag anslöt till de andra när de satt och mumsade pizza.

På restaurangen
Alva på pizzerian - glad och nöjd innan hon fick ett utbrott för att hon var tvungen att ha överdragsbyxor även att inte kusin Olivia hade det

Studsmatteskoj

Numera cyklar Alva till och från dagis eftersom det är snöfritt på vägen.

Innan vi gick in i torsdags bad Alva att få hoppa studsmatta så jag släppte ut Pepsi på baksidan så hon fick vara med oss. Det är så härligt att se Alvas lycka när hon får hoppa och hon har lärt sig en massa "tricks". Hon hoppar baklänges, i zickzack, snurrar medan hon hoppar, hoppar högt, sätter sig på rumpan och studsar upp direkt och en massa sådant.

Studsmatteskoj

Efter 40-45 minuter var vi nästan sönderblåsta av den starka vinden så vi gick in. Förmodligen hade hon hoppat sig ganska trött, för hon klagade inte ens när jag ville gå in :-p


En liten snattare

I onsdags var Alva och jag en sväng på Ica Kvantum. Där kunde man köpa två nagellack för 40:- så jag hade lovat min lilla glittergalna tjej att hon skulle få välja några nya nagellack.

Det första hon tog var guldglitter och det borde jag kanske ha kunnat gissa eftersom hon redan har silverglitter och lila med glitter hemma. Det andra tog henne lite längre tid att välja, men till slut blev det ett blekrosa med glitter.

Sötisar
Mina sötisar myser

Hon fick en 50-lapp och skulle få betala själv i kassan. När det bara var en karl framför oss i kön, gick Alva förbi honom. Jag ropade till henne att hon skulle stanna (jag hade själv varor som jag lagt upp på bandet), men istället för att stanna skrattade hon rakt ut och sprang förbi kassan. Hon såg på henne att hon ville busa och att jag skulle jaga, men det var inte rätt läge.

Jag blev helt kall och arg samtidigt och sprang fram och lyfte upp henne medan larmet tjöt i hela butiken. På mindre än 30 sekunder hade det kommit fyra anställda rusande för att hjälpa till. Alva och jag stod då redan i kassan så att hon fick betala....

Det var fruktansvärt pinsamt och hemskt. Och inte blev det bättre av att Åsa, min ena morbrors fru, kom och knackade mig på axeln när vi var på väg ut. De hade stått i kassan bredvid och hört ett högt ljud från vår kassa... (oops)

I bilen på väg hem förklarade jag för Alva att man ju alltid måste betala saker, att om man inte gör det är man en tjuv. Och att affären ringer till Polisen om man försöker ta deras saker. Hon var jätteledsen och sa gång på gång att hon inte är någon tjuv. Jag sa att nej, eftersom hon gick tillbaka och betalade så är hon inte det, men att hon aldrig mer får gå ut utan att betala i kassan. Med tanke på hur ledsen hon var tror jag faktiskt inte att hon kommer att göra om detta!

Underbart hos morfar

Även idag har solen skinit. De 20 centimetrarna snö vi fick i fredags börjar smälta bort och det har varit helt underbart ute. Vi passade på att åka ut till Morfar och gå med honom ute i skogen. Bitvis fick Pepsi dra pulkan, till både Alvas och Pepsis lycka. "Kom igen mamma, kom igen morfar", ropade Alva om och om igen, eftersom Pepsi hade lite högre tempo i uppförsbackarna än vi.

Hundpulka - superkul för både hund och barn!
Lycklig Alva, lycklig Pepsi - och lycklig mamma som slapp dra pulkan ;)

Som om inte detta var roligt nog så fanns det mer! Alva fick provsitta morfars skördare som stod parkerad ute i skogen, och efter promenaden fick hon även testa en av hans traktorer hemma i maskinhallen.

Morfars traktorer
Det går inte att konkurrera med morfar och hans traktorer!!!

Glada och trötta vände vi hemåt efter några timmar och stannade till en timme hos mormor också på väg hem!


Gäddeforsabron, Stensjön

Idag kom jag på att vi kunde åka till en bro vi hade kört förbi en gång för ett tag sedan, Gäddeforsabron fick jag lära mig idag att den heter.

Lutar sig

Vi parkerade bilen, tog några bilder av bron och sedan kastade jag iväg bollen så att Pepsi fick springa och leta den i den djupa snön som kom igår. Efter 40 minuters kastande var hon helt slut.

Bron
Den vackra stenvalvsbron i Stensjön

Pepsi vid bron
Pepsi fick verkligen använda nosen för att hitta bollen i all denna snön

Alva roade sig med att åka rutschkana i snön och framför allt att kasta snöboll på mig..

Kul vid bron
Busungen ska kasta snöboll på sin mamma... oooh.. bäst att fly tänker mamman ;)

I snön
Roligt med mera snö.. även om man längtar efter sommaren som Alva gör

Vi gick på teater

Ikväll åkte Alva och jag till Spelverket i Eksjö för att se på en teaterföreställning - "Törnrosa - vem kan väcka prinsessan?" där Ellen, en tjej vi känner, skulle vara med. Att hon var självaste Törnrosa visste vi inte innan vi kom dit.

Applåderar efter teaterföreställningen
Kolla ögonen och inlevelsen!!


Högstadieeleverna hade gjort en egen modern komedi av Törnrosa och den var både rolig, och bitvis spännande. Personligen gillade jag att se hur självsäkra de var däruppe på scenen, hur naturligt de spelade.

Intar scenen innan föreställningen börjar
Innan föreställningen började passade Alva på att springa några varv runt scenen

Alva var helt fascinerad och uppspelt. Speciellt eftersom hon träffade Ellen redan när vi betalade våra biljetter för hela 20:-. En kvinna i publiken sa till Alva att hon var så vacker i sin prinsessklänning (den hon fick av Emelie i julklapp), men då sa Alva: "Men Ellen var ännu vackrare".

De två vackra prinsessorna
Här är de.. de två prinsessorna

Det var underbart att se Alvas koncentration och inlevelse. Gissa om hon vill gå på teater igen?? :)


Spännande älgäventyr

Idag var jag ute med Alva och Pepsi i skogen på ett ställe vi inte gått på under hela vintern. Det visade sig att ingen annan hade gjort det heller. Människor alltså. Däremot verkar det vara gott om älg i området.

Lycklig
Det är roligt i skogen!

Överallt passerade vi högar med älgbajs som Alva tyckte vi skulle detaljstudera och även fotografera. Älgspåren gick kors och tvärs över mossen där vi gick och jag såg bland annat de allra största älgspår jag någonsin sett.

Följer älgspår
Alva följer älgspår

Den som söker finner
Alva hittar älgbajs (otaliga högar)


Dessutom såg vi fem eller sex "legor" alltså ställen där älgarna legat och sovit. Det var mycket för Alva att ta in. Det var till och med rätt spännande för mig.

Blir jagad av Pepsi
Pepsi jagar Alva

Vädret var strålande och det kändes nästan som vår. Mycket mer kunde jag inte önska!!

En perfekt utflykt

Ibland har man en förhoppning om hur en utflykt ska bli, och man kan lätt bli besviken om man hade ställt förväntningarna alldeles för högt. Igår blev det lite tvärtom *ler brett*

Alva i ruinen

Jag tog med mig Alva och Pepsi till Eksjöhovgårds slottsruin i Sävsjö (bara 14 km från oss). Tanken var att vi skulle springa runt lite inne i ruinen, gå runt sjön och sedan gå tillbaka till ruinen och äta vår matsäck där.

När vi kom dit parkerade en bil bredvid oss. I den fanns tre män, en flicka i 10-årsåldern och en liten hund och de gick såklart mot ruinen de med. De hade hunden lös, men när de såg att vi kom kopplade de den. Pepsi skällde lite och jag sa att hon är bättre på att träffa andra hundar när hon är lös. Då frågade hussen om vi kunde ha hundarna lösa och jag svarade ja direkt.

Sedan fick Pepsi sin roligaste timme på länge! Hon hade tre män som kastade pinnar och bollar till henne, hon hade en hund att jaga och busa med och hon fick springa lös på isen på en stor sjö.

Hundarna

Mer hundar
Glada hundar

Alva hade också kul. Hon och den andra tjejen utforskade slottsruinen inuti vid flera tillfällen, de gjorde snöbollar, plockade vassblommor, hoppade, klättrade, åkte pulka bakom Pepsi på sjön (eh.. jobbigast för mig som sprang bredvid!) och efter ungefär en timme var ALLA helt slut.

Alla vid slottet

Dessutom sken solen hela tiden så det känns som om det brände i ansiktet när vi kom hem.

Fin

Hur jag än hade planerat denna utflykt hade jag aldrig kunnat planera den lika rolig som den blev!

RSS 2.0