Att gå till frisören

Idag har Alva varit ledig från dagis för att vi skulle ha lite mys tillsammans. Först var vi ute i skogen med Pepsi och Morfars hund Busan som är hos oss några dagar. Alva hoppade i en massa vattenpölar och ropade: "Mamma, det är härligt" och jag kunde inte låta bli att skratta rakt ut.

Klockan 11 åkte vi in till stan och gick till frisören. Det var första gången någon annan än jag eller moster Ingela skulle få klippa hennes hår och det gick rätt bra. Visserligen ville hon inte sitta själv utan fick sitta i mitt knä. Hon fick håret klippt ganska mycket baktill och rundat framtill. Luggen försökte den stackars frisören rädda så gott det gick.

Hårklippning
Alva hos frisören

Efter en stund kom moster Ingela med kusinerna Olivia och Vincent. Då blev det genast roligare att klippa sig. Så fort hon var klar lekte hon med Olivia medan Vincent klipptes.

Hos frisören
Söta kusiner

Efteråt var vi på biblioteket och på en leksaksaffär där Alva fick välja julklappar till sina kusiner. Här hemma har vi byggt pärlplattor, läst böcker och byggt kojor. Snart är det sovdags för Alva - vi ska bara åka och "lämna tillbaka" Busan först. Sedan ska vi ha en lugn helg, bara Pepsi, Alva och jag.


Längesedan sist!

Det har gått så längesedan jag skrev här senast, så du måste väl nästan ha trott att jag hade lagt ner bloggen? Så illa är det inte, men jag har haft väldigt mycket annat i tankarna, så bloggen har tyvärr inte blivit lika prioriterad som vanligt.

Vad har då hänt sedan sist? Till att börja med har vi träffat Veronica, Lovisa och Micko två gånger. I söndags fick Lovisa stanna kvar och leka några timmar när Veronica hade åkt hem och båda tjejerna tycker det var jättekul. Båda promenaderna råkade infalla på väldigt gråa och regniga dagar - men vi är inte rädda för lite regn!!!


Tröttisar ute i gråvädret

Det mest spännande, och förmodligen även mest oväntade, är att jag har skrivit på ett köpekontrakt på ett hus. Eftersom jag inte är i den positionen att jag kan ta banklån just nu så har min pappa varit snäll och tagit på sig att stå för det tills jag har ett jobb och kan låna själv. Vi kommer att flytta dit i februari. Dit, ja det är det lilla samhället Sandsjöfors 2 mil från Nässjö.

Mina sötisar
Mina älskade sötnosar!

Av någon anledning som jag inte hinner undersöka just nu vill inte datorn ladda upp några bilder på huset. Men det är en enplansvilla på 99 m² och med en fin tomt på knappt 1.200 m². Där finns jordgubbsland och äppelträd och lite annat, så nu måste jag lära mig mer om trädgårdsskötsel.

Förutom detta så har Alva och jag hunnit baka pepparkakor ihop. Hon tyckte att det var jättekul, men blev lite rastlös efter en stund. En hel plåt hann hon i alla fall göra i ordning!


Alva bakar pepparkakor

Dessutom har vi både varit hos morfar och hos mormor - en gång hos dem var. Våra grannar har julpyntat så att det ser ut som amerikanska julhus här utanför, men vi har inte tagit fram julpyntet än - men snart snart ska vi göra det med! I lördags var det solsken så då passade vi på att vara ute extra mycket! För övrigt är det mest grått och regnigt här.


Alva klättrar i ett jakttorn - inte speciellt ovanligt när det gäller henne :)


Vincent 2 år - kalas x 2

För en dryg vecka sedan fyllde kusin Vincent 2 år, och igår var det dags för hans födelsedagskalas. Både barnkalaset och släktkalaset. Det gjorde att Alva var bjuden att åka dit både klockan 10 och klockan 15. Behöver jag säga att hon tog sig en tupplur mellan kalasen?

Födelsedagsbarn
Det glada födelsedagsbarnet Vincent


De glada kusintjejerna Olivia och Alva

Dagen bjöd på en massa sött att äta, glada barn, bus och upptåg i massor, paketöppning, lek med presenterna och prat med släktingar.

Paketöppning
Paketöppning - Ingela hjälper Vincent

Mer paketöppning
Alva tittar nyfiktet på och vill HEMSKT gärna hjälpa Vincent att öppna...

Lånar födelsedagspresent
Alva provar en av Vincents presenter


Magnus 12-veckors valp Charlie var jättemysig och kul att leka med


Tre trötta kusiner kollar på Byggare Bob-film - som Alva köpt till Vincent

En mardrömsnatt

I vanliga fall sover jag väldigt lätt. Jag vaknar vid minsta ljud, till exempel om Pepsi tassar iväg för att dricka lite vatten, eller om Alva vänder på sig i sängen. Så lätt sover jag oftast även att jag är oerhört trött av att knappt ha fått sova en hel natt på snart 2,5 år. Under förra veckans sjukdom då både Alva och jag hade någon form av influensa blev det över huvud taget inte mycket sovet åt gången, så igår när jag somnade, ca 23:50 sov jag som en klubbad.

Efter ungefär en timme grät Alva så jag gick in till henne och insåg att hon inte skulle somna om i sin säng utan det var bara att bära in henne till mig. Då förstod jag också VARFÖR hon inte ville sova - pyjamasbyxorna var blöta, så jag måste ha satt dit blöjan snett igår kväll. *suck* Givetvis bytte jag då blöja och pyjamasbyxor och sedan somnade vi (tror jag, JAG gjorde det i alla fall) om på en gång i min säng.

Klockan 2 vaknade jag av en otäck smäll. Sedan blev det knäpptyst innan jag hörde ett riktigt läskigt skrik! Jag slängde mig på lampan, tände den, såg att Alva inte låg bredvid mig, kastade mig över sängen (över vallen med kuddar och täcken som jag alltid bygger upp så hon inte ska ramla) och såg KNAPPT till Alva när jag tittade ner. Hon hade ramlat ner och nästan in under sängen. Reflexmässigt drog jag fram henne, tryckte henne i min famn och försökte låta lugnande för att hon skulle lugna sig och hennes hemska skrik skulle ta slut.

Ganska snabbt blev hon tyst och jag la ner henne på kudden bredvid min. Då höll jag på att få en chock! Hon hade blod överallt! Runt ögonen, näsan, kinderna, läpparna och runt munnen. Jag försökte behålla lugnet och skyndade (medan jag försökte se lugn ut) iväg för att hämta saker att rengöra med. När jag tvättat försiktigt på såren såg jag att det bara var rivsår: På ögonlocken, under näsan och på några ställen på överläppen. Det var skönt att se att det inte var några djupa sår, eller sår som blödde rejält.*

När jag höll om henne somnade hon på några minuter, men hon höll ett krampaktigt tag i min arm. Själv kunde jag inte somna om. Jag låg och lyssnade på hennes andetag. Rosslade hon verkligen sådär innan? Tänk om hon hade slagit i näsan och jag inte skulle upptäcka det förrän på morgonen? Tänk om hon låg där och andades in blod? Men... ska hon inte andas snart.. det var så längesedan förra andetaget..

Jag låg och strök henne över huvudet och höll om henne. Tänkte att om jag inte hade varit så trött hade jag ju märkt att hon kröp/rullade iväg i sömnen - det har jag nämligen gjort många gånger och lyft tillbaka henne till kudden. Till slut började min kropp komma ner i varv igen (jag kände mig smått hysterisk ett tag även att jag försökte dölja det) och jag tänkte att jag måste försöka sova.

Då hörde jag något konstigt utanför fönstret och kikade försiktigt fram bakom gardinen. Då såg jag en brandbil med påslagna blåljus smyga förbi nere på "stora vägen". Den parkerade på vår väg och ut steg tre brandmän som började lysa med jättestarka ficklampor mot husen, svepande över trädgården och över ängarna. Efter en stund åkte de iväg. Jag har inte hört att det har hänt något, så jag antar att de "bara" letade efter något djur som blivit påkört eller liknande, men det gjorde ju att jag blev klarvaken igen det där med de starka lamporna och smygandet utanför huset. Vi bor ju på landet, så det är inte varje dag vi har brandbilar utanför.

När de åkte var klockan strax efter tre och jag somnade ganska snabbt. Kl 6:30 ringde den elaka väckarklockan och sa att det var dags att stiga upp och jag var ännu tröttare då än när jag la mig igår kväll. Alva var inte på så glatt humör hon heller. Läppen är ganska svullen, men tack och lov så syns det inget på ögat. Jag var rädd att hon skulle få en blåtira eller så. Hur som helst fick Alva vara på dagis några timmar,, men hon hade inte varit så glad så vi tog en myseftermiddag ihop. Nu sover hon i sin egen säng (som ju har stödbräda) och hon vaknar nog snart för att hålla mig sysselsatt i några timmar framöver! Min lilla gumma!

PS. Av förklarliga skäl är det inga bilder i bloggen idag. DS.

* Jag TROR att hon fick såren av sängramen. Att hon ramlade ner/snett in under sängen och när hon försökte komma upp/ut så skrapade hon sig mot sängramen. Något annat fanns liksom inte där vid sängen - om hon inte föll på Pepsi - men nej, då hade det inte smällt sådär när hon ramlade i golvet - och då hade nog Pepsi sagt något med...

Wille 2 år

Riktigt pigga och alerta har vi väl inte varit idag - vem är det efter ett antal dygns feber? Lite matta var både Alva och jag, men varsin Alvedon gjorde att vi kunde gå på Willes 2-årskalas* som vi hade lovat och som Alva hade sett fram emot. Alva har berättat för mig flera gånger de senaste två dagarna att det är "tråkigt här". Och det är kanske inte så konstigt att det känns lite trist att vara hemma dag efter dag, med feber och utan ork att göra något när hon är van att hålla igång med olika saker från morgon till kväll.

Korvätning
Korv, bröd och läsk - smaskigt värre att inleda kalaset med!

Hade jag vetat vad som väntade hade vi kanske stannat hemma idag. Det var inte ett lugnt, stillsamt barnkalas vi var bjudna på, utan hela Willes släkt och mammans vänners släkt var där! Det var två bäbisar där, Alva och Wille som är två år, två stycken 6-åringar, en 7-åring, några tonåringar plus ett 10-tal vuxna - alla dessa människor i en 2:a!!! Så det var inte lugnt och stilla om man säger så.

Födelsedagsbarn
Det glada födelsedagsbarnet Wille på 2-årsdagen

Först bjöds vi på korv med bröd och det var riktigt smart tycker jag. Efter det orkade barnen leka hur mycket som helst och Wille var så lycklig över att få leka med Alva. Hon var rätt glad med och orkade springa mycket mer än jag hade förväntat mig. Efter paketöppningen, bokläsning (gissa VEM som läste?) och bus bjöds vi på marängsviss och kanelbullar.

Marängsviss
Smaskigt värre!

Tiden gick oerhört fort och efter drygt två timmar började alla dra sig hemåt. Så även vi, men vi blev sist kvar eftersom jag satt och matade Willes lillebror. När vi gick hem fick Alva välja ballong och hon valde en lila i form av en hund. Vad annars? :) Hon var jättenöjd med kalaset. Strax efter 18 tog energin slut och hon somnade glad, men tyvärr lätt hostande - måtte hostan gå över snart!

* Jag sa till Alva att Wille skulle bli ledsen om vi inte kom för att han hade längtat efter henne. Jag tänkte på Victorias kalas som vi var på för någon månad sedan då Alva var det enda barnet av fyra som kom och hur ledna både hon och hennes föräldrar blev. Alva mindes det med.. så hon ville gärna se till så inte Wille blev ledsen. Underbart när man kan förklara och diskutera med sitt barn, eller hur?

Sjuklingsvecka

Den här veckan har inte varit så rolig. I måndags var Alva på dagis, men på kvällen var hon lite hängig och hostade. När hon vaknade i tisdags hostade hon så fort hon steg ur sängen och var lite varm, så hon fick stanna hemma från dagis. Sedan dess har hängigheten och den lilla febern fortsatt. Hostandet är förhoppningsvis nästan över tack vare hostmedicin.

Liten sjukling
Alva i vagnen när vi var ute och gick på förmiddagen

Igår kväll fick jag också feberkänningar, men jag har klarat mig rätt bra. Jag är matt och känner mig lite svag, men tillåter mig nog inte att bli sjuk - för vem ska då ta hand om Alva och Pepsi??

Snövovve
Glad Pepsi ute i snön

Vid ett träd
Mamma, ta kort mej! ropade Alva.. och då hade jag inte ens kameran framme! Det var bara att ta av vantarna och plocka fram kameran när man fick en sådan beställning!

En stor räddare i nöden eller vad man ska säga var det välfyllda paket som Alva fick med posten i måndags. Det var från hennes kusiner i Norrland, Emil och Elias. (Jag måste ha världens mest bortskämda dotter - hon får presenter så ofta nu för tiden!!) Alva tyckte det var jättespännande att få lämna in postavin till tanten i kassan och sa stolt "Dä fån min kuschin" :). När hon öppnade paketet här hemma hittade hon två kasperdockor, ett par Musse Pigg-glasögon, nio Nalle Puh-böcker och en häst. Jag kan säga som så att vi har haft teater, läst böcker och sjungit sånger hur mycket som helst de här dagarna. Och målat, sett på film, hålllit på med pärlplattorna, kramats. Alva har vid ett flertal tillfällen sagt: "Mamma, krama mig" eller "Mamma, håll om mig" eller "Mamma, ta hand om mig". Då känner man sig som en rätt dålig förälder.. när barnet måste be om sånt när det är sjukt. Men å andra sidan har hon sagt så nästan så fort jag har lämnat henne ensam i sängen eller soffan för att gå och laga mat och liknande....

Sjukling vid bord
När man är sjuk får man äta glass.. hur ofta man vill!

Snygga glasögon Kasperdocka
Några av kusinpresenterna: Snygga glasögon och en rolig kasperdocka

Jag hoppas att Alva ska få sova inatt och vara pigg imorgon.

Igelkottspresent

De senaste dagarna har jag öst beröm över Alvas storasyster Emelie och hennes pojkvän Petter och här kommer ännu mer. Igår när det var i Jönköping passade de på att köpa en present åt Alva, två jättesöta goseigelkottar. Med tanke på att hon har burit med sig dem hela dagen, och även tog med dem till sängen när det var sovdgs, kan man väl säga att de hittade helt rätt!!

Igelkottskudde
Igelkottarna funkar även som kudde...!

Äter inte du så äter jag....
Alva bjöd igelkottarna på överblivet lördagsgodis, men när "ungen" inte åt verkar hon försöka hjälpa den att bli av med godiset :)

Igelkottarna fick till och med följa med när vi åkte till tågstationen för att vinka av Emelie och Petter när de åkte iväg. Förhoppningsvis får vi träffa dem redan på jullovet igen *håller tummarna* Efter att de åkt hem var vi ute och gick med Lovisa, Veronica och Micko - följt av en lekstund i Alvas rum. Behöver jag säga att Alva var i behov av sömn efter dessa intensiva systerdagar??? Jag känner mig lite trött själv måste jag erkänna, så jag ska ta och gå och lägga mig och läsa alldeles strax. Det var underbart att ha Emelie här och vi saknar henne. Alva ville inte alls att storasyster skulle åka hem.

Tröttisarna
Lite trötta tjejer efter de roliga dagarna med Emelie och Petter (och pappa/husse som var här lite han med)

Trött hund
Har du sett maken till trött hund???? :)


RSS 2.0